Американски мисионери засадиха дръвчета в Драгижево | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Американски мисионери засадиха дръвчета в Драгижево

Публикувана на: 21.10.2009г. 384 прегледа

Георги БАЕВ
Публикувана в брой: 200 / 21.10.2009
14 младежи от Америка пристигнаха вчера в Драгижево, за да засадят над 100 малки фиданки – източна туя, западна туя, таксус баката, алуми и др. Те са с плитък и туфест корен и през следващата година ще се укрепят, а след това бързо ще израстат, обясни местен човек, който има разсадник в Горна Оряховица.

Младежите представляват християнската доброволческа организация „Световна надпревара”. Нейната цел е да изпраща членове по целия свят за да помагат на местното население с доброволен труд. Различни групи кръстосват света всяка година. Условието е да бъдат посетени 11 страни, като във всяка остават по един месец и посещават различни градове. Доброволческата група предния месец е била в Румъния, а след това е трябвало да замине за Египет, но пътуването се е провалило, обясни един от членовете – Дон. Той е журналист по професия и отговаря за спортния департамент в местен вестник във Филаделфия. Разказа, че неговите сънародници са от различни щати и с различни професии. Обединява ги каузата да помагат там, където могат да бъдат полезни.

След като пътуването до страната на пирамидите се провалило, случайно една румънка, с която контактували, ги насочила към съседна България. По нейните думи това била страна в преход, но с изключителни природни дадености. Така момчетата и момичетата стигнали до София, а след това и до Петрич, където се занимавали със строителство, озеленяване, боядисване на огради, почистване на боклуци и преподаване на уроци по английски. В малкото оставащо време преценили, че трябва да стигнат и до сърцето на провинцията. По интернет случайно уговорили нощувки в къмпинга на милото английско семейство на Ник и Ники от Драгижево. Те пък, след като разбрали тяхната мисия, се свързали с кмета Илия Илиев.

Дон каза, че много са харесали България, направо са влюбени. Въпреки че организацията им съществува от 2006 г., до този момент страната на розите никога не е попадала в полезрението им. Хората също били приятелски настроени, е неговото първо впечатление. В Драгижево групата беше посрещната мило. Американците също оглеждаха всичко. За първи път видяха магаре, за първи път го и пипнаха, за първи път се возиха на селска каруца.

Следващата тяхна дестинация е Израел, после може би Малайзия или Африка.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!