С къмпинга край Драгижево семейство Кинсън нацели печеливша ниша в България | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

С къмпинга край Драгижево семейство Кинсън нацели печеливша ниша в България

Публикувана на: 31.08.2010г. 613 прегледа

Мария ШАЛАВЕРОВА
Публикувана в брой: 167 / 31.08.2010

Тази година Ник и Ники са посрещали туристи от 29 държави

Ник е на 41 години. Работил е в Англия, в голяма компания за електроника. Задачата му е била да следи за просперитета на бизнеса. 40-годишната Ники известно време е била начална учителка, а после и банков мениджър. И двамата са финансово стабилни, с изключително изострено чувство към нацелване на най-изгодното предприемачество.

Меденият месец на семейство Кинсън ги среща с България. Купуват си голяма и удобна каравана и започват обиколка на европейските държави. Когато пристигат в България, трудно намират къмпинг за габаритите на своето возило. Но виждат десетки прелестни местности и градове с многовековна история. И понеже имат намерение да си сменят работата, решават, че точно в тази страна съществува една бизнес ниша, която те могат да разработят.

След много обиколки на различни терени и съпоставяне на офертите харесват парцел от 14 дка в края на село Драгижево. През октомври 2007 г. не само трайно се заселват в непознатата доскоро за тях страна, но и започват подготовка за изграждането на къмпинг. Кръщават го „Велико Търново”, защото е само на 12 км от старопрестолнината, а този град влиза в много туристически маршрути. Мястото е перфектно и по други показатели – чист въздух, в съседство е микроязовир, а къмпингът отстои само на три километра от главния път София – Варна, на 10 км от Арбанаси и на 25 км от Елена, обяснява своя избор Ник.

Размерът на вложените инвестиции е тайна

През 2009 г. обектът отваря врати. Всичко е супер – душовете се захранват от слънчеви батерии, има пералня и центрофуга, уютно кафе-аперитив със скара, информационен кът. В сравнение с европейските стандарти цените са напълно приемливи – плаща се 18 лв. за една палатка и автомобил, мястото за каравана струва 26 лв., като се правят отстъпки за по-дълго пребиваване. „Стартирахме във вихъра на кризата и си имахме своите притеснения. Но сега не съжаляваме, защото се оказа, че кризата дори ни помага. Клиентите сами си избират маршрути според доходите и не можем да се оплачем от липса на работа”, се усмихва съпругата. Тя води статистиката и обявява, че през 2010 г. са имали туристи от 29 държави и тук са паркирали 980 каравани.

Официално къмпингът е отворен от 1 март до 31 октомври, обаче големите туристически потоци секват още в началото на септември. Но ако човек се застои на това място, ще научи доста интересни неща за нравите и предпочитанията на отделните народи към избора на туристическите маршрути. Едни предпочитат екзотиката, други търсят досег с непознатата култура, трети искат непрекъснат низ от емоционални преживявания и отлична кухня. Това лято тук се е отбил голям автобус от Лондон. Осемдесетте пътници разполагали с 40 палатки и като ги разпънали, направили цяло селище. Крайната цел на пътуването била Австралия и според предварителните изчисления им трябвали 34 седмици, за да отчетат успешния край на екскурзията си. Че това са почти три месеца, кой им дава такива отпуски пък и сигурно пътуването струва цяло състояние, учудено клатели глави драгижевчани.

С много неща могат да се похвалят стопаните, но те държат да кажат, че са доволни от строителите братята Георги и Иван Райкови, които са работили много качествено, за да изградят основната постройка, където са кухнята, кафе-барът и жилището на семейството. С удоволствие бихме отворили работни места за българи, но бизнесът ни е в начална фаза и не бързаме в тази посока, обяснява семейството. Обаче този поток от хора все пак трябва да се обслужва и освен Ники в кухнята се труди Гари Кокс. Той се е спазарил да работи един сезон безплатно срещу храна и квартира. В Европа тази схема е много популярна, но в България все още предизвиква учудване, обясняват собствениците на къмпинга. Според тях менюто е доста интересно, защото тук можеш да си поръчаш лазаня, която се приготвя по собствена рецепта и е тайна какви точно подправки са вложени. Клиентите много харесват английския пай, приготвен с говеждо месо в тъмна бира, шопската салата, кьопоолуто, баницата. За нея обаче идва от Мерданя Надежда Влахова, която прави такава вкусотия, че всички си облизват пръстите. „Ние се радваме, че в заведението ни се отбиват и български клиенти. Цените ни са балансирани, за да могат и местните хора да си позволят тук един обяд или вечеря”, аргументира своите усилия в привличането на клиенти Ники.

И двамата съпрузи доста добре са научили българския език, но не надценяват знанията си. Затова студентката от Великотърновския университет Ния Влахова, която живее в Мерданя и перфектно владее английски и френски, често влиза в ролята на преводач.

Всяка група носи своя колорит, но най-многобройна е била тази от Холандия с 34 каравани. Това са почти стотина души, защото някои водят и децата, настава такава глъч, веселие, но винаги има ред и дисциплина, казват драгижевчани.

Семейство Кинсън е готово да направи нови инвестиции в своя обект край Драгижево. На първо място в бизнес програмата им е изграждането на басейн. Ще облагородят и градинката, в която ще има повече цветя, защото засега там се изтягат най-вече ластуните на обикновени тикви, които впрочем също са атракция за гостите. Ник твърди, че не се страхува от вътрешна конкуренция, защото нея просто я няма. А когато напълно завърши обекта си край Драгижево, може да погледне към някой терен край Пловдив. Защото в България къмпингите отдавна са задушени от необузданото строителство на хотели и с годините почти са изчезнали. Като става дума за конкуренция, стопанинът на къмпинга казва, че по скоро надпреварата ще е със сродните обекти в Сърбия, Гърция, Румъния, Турция. Според него перфектни къмпинги има в Мароко, Италия, Португалия и те са като еталон за подражание.

Въпреки че Ник и Ники са много ентусиазирани в начинанието си, не могат да си обяснят защо от агенция „Пътища” не им разрешават да сложат указателни табели, които да ориентират към техния къмпинг. Това няма да е реклама, а просто упътване за разстоянието и местонахождението. Преговорите продължават, се усмихват англичаните, които признават, че още не могат да свикнат с българската бюрокрация и доста непонятни понякога правила.

Инициативните англичани имат още няколко мечти и една от тях е да доживеят времето, когато по българските пътища няма да има дупки. Защото не само трикилометровото отклонение от главния път София – Варна е кошмар за чуждестранните туристи на колела, но и много от централните шосета са в окаяно състояние.

Кметът на Драгижево Илия Илиев е доволен от откриването на къмпинга в землището на Драгижево. Той подчертава, че семейство Кинсън не живее затворено в себе си, а се включва в различни инициативи. Например, на 18 септември в къмпинга ще се състои среща на членовете на сдружение „Приятели”, което тепърва ще развива дейност, насочена към подпомагане на социални домове и учебни заведения от Великотърновска област.

В Драгижево вече живеят 24-ма англичанина, Ник и Ники са сред организаторите на срещата с тях, която ще се състои в селото на 20 септември. Те вече са приготвили поканите. И ако миналата година английските семейства финансово са подпомогнали инициативата за зацветяване на тревна площ в центъра на селото, сега сигурно ще ни изненадат с друга своя идея, е убеден кметът Илиев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!