Клод и Ида Петрова: "България с трохички от милиардите от къмпинг бизнеса" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Клод и Ида Петрова: „България с трохички от милиардите от къмпинг бизнеса”

Публикувана на: 03.09.2010г. 439 прегледа

Мария ШАЛАВЕРОВА
Публикувана в брой: 170 / 03.09.2010
В края на миналия месец английските стопани на къмпинга край Драгижево посрещнаха френска група с 15 каравани. Организатори са Клод и Ида Петрова от Русе, която от три години живее във Франция. По време на разговора те открехнаха подробностите около този вид туризъм, който все още не е масово явление в България. Идват от град Ла Рош сюр Йон, където има клуб на собствениците на каравани и в който членуват 326 души. Членският внос е 50 евро годишно. Ида и Клод са сред актива и работят напълно на доброволни начала. Миналата година двамата обиколили страната ни, за да направят възможно най-добрия маршрут. Основната цел била да покажат не само българското море, а и вътрешността на страната. „Получи се нещо фантастично – Рилски манастир, Мелник, Рупите, София, Пловдив, Казанлък, Созопол, Троян, Варна, къмпинг „Велико Търново” и всички прелестни селища около него”, обяснява Ида. Този къмпинг е истинско райско кътче, затова останахме цели три дена в него. Финалът на пътуването ни беше старопрестолнината и спектакълът „Звук и светлина”. Вечерта преди отпътуването сбогуването с гостоприемните стопани беше съпроводено с пищна вечеря и фолклорни изпълнения на група от Г. Оряховица.

Клод и Ида са вложили много усилия, за да реализират пътуването. Затова познават този бизнес отвътре, но първият въпрос на българите е каква им е далаверата, след като работят на обществени начала. За всяка каравана този маршрут струва 950 евро, отделно за горивото е заплатено по около 400 евро, защото караваните горят 12%. Единственият бонус за организаторите при осъществяването на маршрут за първи път е, че те плащат само половината от сумата. При втори изобщо не плащат, но като всички други си купуват горивото.

В европейските страни с традиции в този вид бизнес той носи 27 милиарда доход, защото две трети от средствата къмпингарите харчат в магазините и заведенията около къмпинга, е категорична Ида. Тя твърди, че из Европа, особено лятно време, пътуват около един милион каравани и ги посрещат 30 000 къмпинга. Обаче България се докопва до някакви малки трохички, а този бизнес има страхотно бъдеще, се разгорещява с доводите си българката. Като истински експерт тя оценява нивото на българските къмпинги и твърди, че те са страшно малко, а най-лошият се намира в Пловдив. Според нея този край Драгижево е най-добрият. Ида смята, че това благословено от Бога място, облагородено от предприемчивите англичани, съвсем заслужено е удостоено с наградата „Зелена къща” за екотуризъм и с друга – за най-добър новоизграден къмпинг. Клод допълва, че само тук се предлага услугата повикване на такси по телефона. Дори в европейските къмпинги това го няма. Служителят просто ти дава телефони и ти се оправяш, както можеш. Тук има договореност с таксиметрова фирма от В. Търново, което при всички случаи гарантира качествено обслужване, а избирането на телефонния номер е за сметка на собствениците.

След невероятните преживявания при тазгодишното пътуване Ида и Клод твърдо са решили – върнат ли се във Франция, веднага започват организационна работа за пътуването догодина. Техният клуб е член на Френската асоциация на собствениците на каравани и те ще предложат маршрут, подобен на тазгодишния. Твърдо са убедени, че през 2011 г. ще доведат туристи не само от Ла Рош сюр Йон, а от цяла Франция. Ида като нашенец доверява, че е мислила с какво още стопаните на къмпинга край Драгижево може да изненадат гостите си. „Например, може да се предлага собствена марка вино, както това се прави в двореца в Балчик. Там предлагат дегустация на „Дукеса” – червено вино с мед и дъх на бадеми, разсъждава гласно българката и допълва: „Във Великотърновска област има доста реномирани производители. Дано някой изпревари колегите си с инициативата да направи това и да предложи на къмпинг „Велико Търново” нещо наистина оригинално. А бутилките ще могат да се продават в старопрестолния град и околните селища. Защото „Мелник” и „Търговище” са хубави марки питиета, но би трябвало да има нещо, което се дегустира само тук… Ако може, напишете, че голям пропуск за къмпингите от страната е отказът да приемат резервации за след три месеца и искат само за един. В този, който сме отседнали, не е така, но нали ние пътуваме и не може правилата за всяко място да са различни.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!