Българо-английски битак се вихри край Драгижево | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Българо-английски битак се вихри край Драгижево

Публикувана на: 28.06.2011г. 531 прегледа

Мария ШАЛАВЕРОВА
Публикувана в брой: 121 / 28.06.2011

Инициативата е на Ния и Ники Кинсън, собственици на къмпинга в Драгижево. Всяка последна неделя от месеца тук си дават среща английски заселници и български търговци, а стотици клиенти обикалят и вземат това, което им хареса. Има такса само за продавачите и тя е 5 лева, а господин Кинсън обяснява, че всички имат възможност да се отърват от нещата, омръзнали им да се търкалят из къщи. Освен това от различните български селища идват англичани, които жадуват за общуване със сънародниците си и за нови запознанства. В Англия битакът е много разпространено явление и в буквален превод думата означава „кола” и „багажник”, обяснява Ния, която при необходимост превежда при по-заплетени ситуации.
На този пореден неделен битак някои англичани предлагаха дървени вили, в единия край вързани с фльонги, малки столчета, плетени върбови кошници, вретена, ракла, хомоти и всичките – украсени с малки алени книжни сърчица. Въпрос на фантазия и естетически предпочитания. А, изглежда, и в старите къщи, които са купили преди време англичаните, има доста такива вещи и някои от тях им идват в повече. Та затова са ги донесли на битака, като са ги лакирали, разкрасили и приготвили направо за експониране. Разбира се, имаше и много други интересни неща, като цветя, нови дрехи, детски играчки, украшения от кост и какво ли още не.
На 2 юли ще направим голямо благотворително барбекю, информира Ник Кинсън. Входът за възрастни ще е 20 лв., за деца – 10 лв., но ще работи безплатно басейнът, ще има музикална програма, стрелба с лък. Средствата ще бъдат предоставени на фондация „Приятели от В. Търново”, която подпомага деца от Великотърновския регион в неравностойно положение. А следващият битак ще е на 24 юли.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!