Дарение за над 200 000 евро получи търновската болница. Принцеса Теофана фон Саксен подкара мотокар, за да натовари помощта за Велико Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Дарение за над 200 000 евро получи търновската болница. Принцеса Теофана фон Саксен подкара мотокар, за да натовари помощта за Велико Търново

Публикувана на: 14.02.2012г. 237 прегледа

Публикувана в брой: 31 / 14.02.2012
Областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново получи дарение за над 200 000 лв. от принцеса Теофана фон Саксен-Катте. Благородничката е с български корени и е сред най-големите дарители в страната. Това е второто й дарение за най-голямото лечебно заведение в нашата област. През 2000 г. болницата получи нови легла и медицинско оборудване, също на стойност 200 хил. евро. Вчера тя докара в старата столица огромен тир, натоварен с модерни болнични легла, мебели, дюшеци, възглавници, колички, табло за рентгенови снимки и дори хладилник за медикаменти. Леглата са 80, като 30 от тях са реанимационни, а цената им достига 6000 евро. Останалите струват по 4000 евро всяко, обясни принцесата. Повечето от тях са чисто нови, а останалите са използвани съвсем малко в немски болници, след което са подменени с други и след това дарени за България. Към тях има нощни шкафчета и табли за хранене. Новите легла ще бъдат разпределени в реанимацията, хирургията, ортопедията и гастроентерологията, обясни директорът на МОБАЛ д-р Людмил Гецов. Болницата получи и 46 перфузионни помпи, които се използват за вливания на пациентите, като всяка от тях струва 1000 евро. Съдействие за пристигането на помощта за Велико Търново оказа и областният управител доц. Пенчо Пенчев.
След като получила дарения от няколко болници, Теофана фон Саксен наема от частна фирма мотокар срещу 400 евро на ден, за да натовари помощта. От фирмата й предложили шофьор за още 300 евро отгоре, но дамата решила да спести излишните разходи и сама седнала зад волана да товари леглата. „Всяко от тях тежи 150 кг, но въпреки това успях да товаря по четири легла едновременно”, разказа принцесата. Приключенията й обаче не свършват дотук. След като качила всичко в тира, се оказало, че аварийният изход, през който трябва да мине камионът, е заключен и никой няма ключ за него. Тогава, макар това да не е в етикета на една принцеса, успяла да разбие сама катинара, като преди това обяснила на пазача, че ще плати за щетата, но на всяка цена да изкара камиона от двора на болницата, след като вече е стигнала до тук.
Любопитна подробност е, че принцеса Теофана сама обикаля и събира даренията от германските болници, разчитайки на авторитета и контактите си. Най-голяма помощ получава от Сърдечния институт в Берлин, на който тя е патрон. Всички дарения на легла, оборудване и апаратура събира в склад, осигурен от Германското лекарско сдружение за интернационално съдействие. Всяко нещо се документира и описва подробно със снимки и документи – какво е натоварено в тира и за къде е предназначено. След доставянето на помощта отново се правят снимки, които след това се предоставят на дарителите като доказателство, че не е злоупотребено с предоставеното оборудване и техника.
В момента МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” разполага с над 370 легла, като от тях 120 са нови. И тъй като принцесата не е успяла да докара всички легла, с които разполага, обеща, че ще дари още 30. Сред плановете й за нашата болница са да помогне за осигуряването на монитори, дихателни апарати и ехографи, които на този етап са най-належащи.
ТЕОФАНА ФОН САКСЕН-КАТТЕ Е ДЪЩЕРЯ НА Д-Р ПЕТЪР АЛАДЖОВ, КОЙТО Е РОДЕН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и е един от най-големите български финансисти. Макар че принцесата живее от дълги години в Берлин, разкри, че се чувства търновка и е дълбоко свързана със старата столица. В знак на благодарност за даренията и помощта за областната болница д-р Гецов й подари картина с типичен за Велико Търново пейзаж на старата част. Просълзена, принцесата сподели, че това е 28-ата картина на Велико Търново, която ще закачи в дома си, а платната е наследила от баща си. След като семейството й емигрира в Германия, баща й всяка сутрин се е обръщал към картините с думите: „Добро утро, Велико Търново”, разкри през сълзи Теофана фон Саксен. Затова връзката й със старата столица е дълбока. Освен на болницата в старата столица семейството й е правило и редица други дарения – за паметника на Стамболов, историческия музей, както и на домовете за деца, лишени от родителски грижи, и детски градини в общината.
Саксонската принцеса се занимава с благотворителност вече 22 години, като през това време е осигурила 45 тира с помощи за болници и социални заведения. 40 от тях е докарала в България, а останалите дарения са изпратени за Македония, Румъния и Украйна. Освен за Велико Търново немската принцеса е помагала и на болниците в София, Казанлък, Бургас, Поморие, Варна, Добрич, Ихтиман и други градове. Най-голямата трудност е доставката им до родината ни и организирането на транспорта, тъй като за всички години на благотворителност досега само двама българи са поели разходите на камионите до България, сподели принцеса Теофана.

Весела БАЙЧЕВА
Сн. Валентин РУСАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!