"Заря-1898" в Хаджидимитрово с национална номинация за обичаи | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

„Заря-1898” в Хаджидимитрово с национална номинация за обичаи

Публикувана на: 30.05.2012г. 184 прегледа

Публикувана в брой: 101 / 30.05.2012

Читалище „Заря-1898” в свищовското село Хаджидимитрово, общ. Свищов, спечели номинация по Национална система „Живи човешки съкровища – България-2012”. Номинацията е за обичаи, които пресъздават самодейците от дунавското читалище, а програмата се координира от Министерството на културата, Института за фолклор към Българската академия на науките, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.
Проектът е насочен към опазване на хората – носители на фолклора в традиционните му форми, обясниха от „Заря-1898“. Крайната цел е изграждане на национални и международни листи на хора – „живи човешки съкровища”. Тези общности ще бъдат поддържани, подпомагани и окуражавани да съхраняват и предадат на следващите поколения своите уникални знания и умения. Попълването на Националната система се извършва на всеки 2 години. Право на номинации имат народните читалища като най-стари културни институции, както и музеите.
Читалището от Хаджидимитрово тази година кандидатства в раздел „Традиционни обреди и празници” с обичаите „Бъдни вечер” и „Коледа в Хаджидимитрово”.

Александър ШАБОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!