Етнографска сбирка пази историята на Вишовград | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Етнографска сбирка пази историята на Вишовград

Публикувана на: 19.07.2012г. 284 прегледа

Публикувана в брой: 137 / 19.07.2012
ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ С ТРИ ОТДЕЛА СА СИ НАПРАВИЛИ ХОРАТА ВЪВ ВИШОВГРАД. Всички експонати в сбирката са събирани от къщите им и от скриновете, останали от баби и дядовци. Благодарение на това в музея има стотици предмети, свързани с бита на хората в селото отпреди век, селскостопански уреди и вещи, които разказват за образователното дело и културата.
Голяма шейна, каруца, дървен лин или кораб, в който са събирали и мачкали гроздето, много кошове за бране на грозде, паламарки, вили, рала, копачки и още десетки предмети има в селскостопанския отдел на сбирката. „Запазили сме дори една метла от онова време, овчарски принадлежности, хлопки, занаятчийски инструменти, няколко вида кошери. За да е по-интересно на младите, направихме два миниатюрни модела на кладенец и лятна кошара”, показва богатството на музея Трифон Трифоновски, бивш учител, понастоящем писател и член на инициативния комитет, който е събрал експонатите.
Битовият кът пък е така подреден, че да наподобява подредбата на стара къща. В него има всичко, което някога е имало в селското мазе – бурета за туршии, ракия и вино. В този кът са събрани нощви, различни съдове, в които домакините са месили хляба. „В този ъгъл сме възпроизвели стая – с паралията и трикраките столчета. Възстановили сме и две детски люлки – едната платнена и съвсем обикновена, другата малко по-съвременна, направена от дърво”, разказва още г-н Трифоновски. Той разхожда екипа ни из стаята в местното читалище, която е събрала чекръци, един голям стан, ракла, пълна с дрехи, и разказва подробно за частите от носиите, които инициативният комитет е успял да изнамери.
Най-много време Трифон Трифоновски отделя на отдела „Просвета и културно-учебно дело”. Стари учебници от преди 1944 г., чинове на поне 60-70 г., стара черна дъска, апарати за онагледяване в учебните часове има събрани в този отдел. В музея може да се видят първите тетрадки, които са били просто дъски за писане, мастилница, дори мастило, с каквото са писали учениците преди много години.
Стари музикални инструменти има дори в сбирката, стари телефонни апарати, радиоапарати, древен телевизор, грамофон и препарирани животни, които учителите са използвали в часовете си по биология. В сбирката на Вишовград има дори една електростатична машина.
В отделен ъгъл хората са събрали книги и стари вестници. Измежду вестниците има и две издания, излизали в самото село. Единият вестник е излизал през 1951-52 г. като издание на в. „Борба” и се е наричал „Скъпоценни зърна”. Другият вестник е доста по-съвременен, излизал е преди години и се е наричал „Канлъ дере” на името на местността, където е станала най-голямата битка на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА
Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!