ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ ЗАПОЧНАХА ОТ ДРАГИЖЕВО | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ ЗАПОЧНАХА ОТ ДРАГИЖЕВО

Публикувана на: 23.07.2012г. 374 прегледа

Публикувана в брой: 139 / 23.07.2012

Горнооряховчани са носители на купата от първите Knock Out Olympics в България

Дни преди старта на най-мащабното лятно спортно събитие за последните 4 години – игрите в Лондон, олимпийски купи бяха раздадени и у нас. Тази събота къмпинг „Велико Търново” край Драгижево бе домакин на първите по рода си за страната Knock Out Olympics. Да премерят сили в тях край лясковското село среща си дадоха 11 отбора от всички точки на България.
Аматьорските състезания, проведени в Драгижево, са вдъхновени от годината на Олимпийските игри. Идеята наподобява някогашните училищни спортни прояви, обединени в надпреварата Knock Out. Комбинацията от плуване, стрелба с лък, маскиране и прочие предизвиква истински фурор в Англия още с началото на излъчването й през 70-те години на миналия век. Усещането бе възпроизведено и през уикенда на родна почва.
В основата на Олимпийските игри в Драгижево са собствениците на къмпинг „Велико Търново” Ники и Ник Кинсън, както и Нет и Нейл Шийд. Любовта на Ники и Ник към България започва по време на медения им месец през 2005 г. Тогава те обикалят Европа с кемпер и си дават сметка, че у нас условията по къмпингите не са каквито би трябвало да са. Решават да създадат поне едно такова място и го правят.
Първата копка за къмпинг „Велико Търново” е направена през декември 2007 г. Оттогава покрайнините на Драгижево стават притегателен център за британската общност у нас.
Освен забавни Олимпийските игри край лясковското село бяха благотворителни. Всеки отбор внесе такса за участие, билетче на символична цена си взеха и зрителите. С набраните средства британците са решили да купят линейки за нуждите на лечебни заведения във Великотърновско. Спряхме се на линейки, защото на всеки човек може да му се наложи да ги ползва, разказа Ники Кинсън.
Всъщност британците вече са събрали няколко хиляди евро. Сумите идват както от техни сънародници, така и от други инициативи, организирани от англичаните в областта. Така например те редовно провеждат благотворителни куизове и състезания, наподобяващи Treasure Hunt (лов на съкровища). Към вече наличните средства бяха добавени набраните в събота от Олимпийските игри и последвалата ги томбола.
Самите Олимпийски игри се оказаха истинско предизвикателство за отборите. В комбинация с жарещото слънце организаторите им бяха измислили нелесни дисциплини – хвърляне на подкова, бягане с няколко вида препятствия и със завързани крака и очи, стрелба с лък, битки в басейна и пр. В тях се впуснаха шестчленни отбори с имена като Trail Ride Bulgaria & Team Vinograd, Div Patel, Sliven Scallywags, Milhaltsi Muppets, Famous Five plus One и др.
В крайна сметка над всички бе представителната група на горнооряховския салса клуб Amor Eterno. Отборът, съставен от изкушени от латиноритмите горнооряховчани и великотърновци, успя да се наложи над конкуренцията само с 4 т. С толкова победителите изпревариха вторите в класирането – Bananas in Pyjamas, в който влязоха представители на Уелс, САЩ и България. За решаващите победни точки Amor Eterno се наложи в дисциплината „Теглене на каруца”, в която взе победните секунди преднина.
На победителите бе връчена купа, осигурена от онлайн базираното Trust Global Radio. Впрочем то предаваше всичко, което се случваше тази събота в Драгижево.

Б. МАРИНОВА
Сн. авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!