Ник и Ники Кинсън посрещат 3000 туристи от 40 държави в Драгижево всяка година | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Ник и Ники Кинсън посрещат 3000 туристи от 40 държави в Драгижево всяка година

Публикувана на: 26.03.2013г. 477 прегледа

Публикувана в брой: 59 / 26.03.2013

Британците завинаги остават в България след сватбено пътешествие

ТУРИСТИ ОТ НАД 40 ДЪРЖАВИ ЕЖЕГОДНО ПОСЕЩАВАТ ЕДИНСТВЕНИЯ В ЦЕНТРАЛНА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ КЪМПИНГ ЗА КАРАВАНИ, който се намира край Драгижево. Само за миналия летен активен сезон стопаните му Ник и Ники Кинсън са приели повече от 3000 гости, разказаха пред „Борба” двамата съпрузи. Те идват от уелската столица Кардиф и завинаги остават в България след сватбено пътешествие. „Пътувахме една година, обиколихме цяла Европа, но се влюбихме във вашата страна и този край и решихме да останем завинаги”, обяснява лъчезарната Ники. По професия тя е учител. 43-годишният й съпруг пък е инженер по телекомуникации.
През 2007 година те посещават за пръв път България. Обикалят всички кътчета и накрая стигат до Драгижево. Пътуването с каравани е тяхната голяма страст. Това предопределя и бизнеса им. Виждат, че у нас има ниша за този тип туризъм, и се насочват към него.
Когато пристигат у тук, трудно намират къмпинг за габаритите на своето возило. Но виждат десетки прелестни местности и градове с многовековна история.
В МОМЕНТА КОМПЛЕКСЪТ ИМ СЕ ПРОСТИРА НА ПОЧТИ 20 ДКА. ИМА МЕСТА ЗА 50 КАРАВАНИ, а до тях са изведени канал, водопровод и електричество. Построили са басейни, полоса за стрелба с лък, санитарни и сервизни помещения с кухни, а тази година отварят даже специализиран магазин за британски стоки и сувенири. Семейство Кинсън са и своеобразни водачи на местната британска общност. На своя територия те приютяват даже мераклиите да продадат свои вещи и селскостопанска продукция. Ежемесечно в имението им се провежда и голям пазар.
Къмпингът им красноречиво е наречен „Велико Търново”, макар да се намира в Драгижево.
Миналата година с каравана при тях е пристигнал известният британски радиоводещ Боби Мартин.
СРЕД 3-ТЕ ХИЛЯДИ ЧОВЕКА, ПОСЕТИЛИ НИК И НИКИ В ДРАГИЖЕВО, СА ДАЖЕ АВСТРАЛИЙЦИ И НОВОЗЕЛАНДЦИ, разказва Ник и допълва, че жителите на тези далечни кътчета пристигат със самолет и наемат каравани, с които пътуват. Така в китното лясковско селце пристигат хора от всякакви националности – англичани, германци, белгийци, украинци и китайци.
„Първите ни гости са с резервации за следващата седмица. Има такива, които остават за ден, и други, които са за седмица или две. От тук разглеждат и всички културни забележителности. Ходят до Царевец, Арбанаси, Никополис ад Иструм, Трявна, Дряново, Етъра и т.н.”, обяснява на свой ред Ники.
Покрай успешния си бизнес двамата съпрузи поддържат и близо 15 работни места.
„Стартирахме във вихъра на кризата и си имахме своите притеснения. Но сега не съжаляваме, защото се оказа, че кризата дори ни помага. Клиентите сами си избират маршрути според доходите и не можем да се оплачем от липса на работа”, усмихва се съпругата.
Официално къмпингът е отворен от 1 март до 31 октомври, обаче големите туристически потоци секват още в началото на септември. Но ако човек се застои на това място, ще научи доста интересни неща за нравите и предпочитанията на отделните народи към избора на туристическите маршрути. Едни предпочитат екзотиката, други търсят досег с непознатата култура, трети искат непрекъснат низ от емоционални преживявания и отлична кухня. Преди две лета тук се е отбил голям автобус от Лондон. Осемдесетте пътници разполагали с 40 палатки и като ги разпънали, направили цяло селище. Крайната цел на пътуването била Австралия и според предварителните изчисления им трябвали 34 седмици, за да отчетат успешния край на екскурзията си. Че това са почти три месеца, кой им дава такива отпуски, пък и сигурно пътуването струва цяло състояние, учудено клатели глави драгижевчани.
Семейство Кинсън е готово да направи нови инвестиции в своя обект край Драгижево.
Инициативните англичани имат още няколко мечти и една от тях е да доживеят времето, когато по българските пътища няма да има дупки. Защото не само трикилометровото отклонение от главния път София – Варна е кошмар за чуждестранните туристи на колела, но и много от централните шосета са в окаяно състояние.
В Драгижево вече живеят 14 британски семейства, но регионът привлича все повече техни сънародници. Ник и Ники Кинсън пък са намерели най-добрия начин да живеят добре в България и да са щастливи.

Стилян НАЙДЕНОВ
Снимка Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!