Българи и британци продават от птиче мляко на битака до Драгижево | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Българи и британци продават от птиче мляко на битака до Драгижево

Публикувана на: 29.04.2013г. 565 прегледа

Публикувана в брой: 83 / 29.04.2013

СВОЕОБРАЗЕН БИТАК ТИП „КАРБУТ” ДО ЛЯСКОВСКОТО СЕЛО ДРАГИЖЕВО събра вчера над 400 българи и британци, които въпреки жегата цял ден купуваха и продаваха всевъзможни вещи. Пътят между Драгижево и Мерданя пък бе осеян с паркирали автомобили, докарали стока за алъш-вериша, който нашенци и британци спретват в последната неделя на всеки месец. Идеята е на собственика на къмпинга за каравани Ник Кинсън по аналогия на базарите „карбут”, които се провеждат всеки месец в английските селца.
Срещу символичен наем от 5 лв. на ден вчера стотици продавачи на всевъзможни джунджурии бяха опънали сергии, а атмосферата се допълваше от аромат на скара, кебапчета, цаца и пържени картофки. Бирата, кафето и чаят също се лееха щедро, като лично собственикът на къмпинга сервираше напитки на клиентите. Пред екип на „Борба” Ник обясни, че базарът се прави всеки месец, с изключение на май и септември, когато се чакат големи групи туристи с каравани от Белгия.
„Дойдох със семейството си, обаче това, което продавам, много-много не се харчи”, призна Любен Мотев от Горна Оряховица. Човекът предлагаше ръчно изработени свещи от натурален пчелен восък, но въпреки че вчера беше големият църковен празник Цветница, стоката му не предизвика интереса на купувачите. По-голям късмет имаше Росен Йорданов от село Железарци, който призна, че идва за втори път.
„Хората нямат пари и търговията замира, но все пак успях да продам това-онова. Англичаните станаха по-големи търговци от нас, защото първо ни купуват стоката, а после я препродават”, обясни бай Росен, който бе донесъл за продан старинни и антикварни предмети. Съседът му по място се оказа чак от Омуртаг. 38-годишният Свилен продаваше еленови рога и битови вещи и не скри, че е доволен от спечеленото. До него пък друг търговец беше донесъл буркани за туршии – малки от 200 г за по 0.50 ст. и големи от 2 литра и 700 г за 1.25 лв. Човекът продаваше дори и кори за яйца по 0.10 ст. бройката, сушени люти чушки и билки.
Колоритът на битака се допълваше от всякакви предмети и вещи за продан – дрелки, кафе машини, сешоари, лампи, тоалетни принадлежности и козметика, обувки и ботуши, дрехи, бебешки и детски колички, мед и т.н.

Е. СВЕТОСЛАВОВА
Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!