СТАРО ТЪРНОВО. Търновец е автор на химна "Шуми Марица" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

СТАРО ТЪРНОВО. Търновец е автор на химна “Шуми Марица”

Публикувана на: 12.07.2013г. 304 прегледа

Публикувана в брой: 133 / 12.07.2013

Великотърновецът Никола Атанасов Живков е автор на първия ни национален химн „Шуми Марица” и основател на първата българска детска градина в Свищов на 10 август 1882 г., чиято цел е децата да се възпитават „по български дух, по български характер“.
Бележитият деец е роден през 1847 година в семейството на западналия търговец басмаджия Атанас Живков и е брат на Георги Живков, изявен участник в националноосвободителните борби, кмет на Велико Търново, регент на България след детронацията на първия български княз Александър I Батенберг и министър на просвещението при управлението на Стефан Стамболов. Част от звездната фамилия е и сестрата Виктория Живкова, известна с името Вела Благоева и останала в историята като журналистка, публицистка, основоположничка на социалистическия печат в България заедно със съпруга си Димитър Благоев, както и на организираното женско социалистическо движение у нас.
Никола Живков е ученик на изтъкнатите творци и общественици Петко Рачов Славейков и Никола Михайловски. Той подпомага откриването на нови читалища в България, съдейства на Христо Ботев при издаването на вестник „Нова България”, в продължение на дванадесет години учителства във Велес, Прилеп, Варна, Берковица, Свищов, Севлиево, Тулча, включва се в националноосвободителните борби.
През 1876 г. търновецът участва в Сръбско-турската война под командването на генерал Черняев, период, от който тръгва “зачатието” на първия български химн “Шуми Марица”, известен в началото като “Черняев марш”.
За него Никола Живков пише: „…Като се върнахме от Сръбско-турския бой 1876 г. от командата на генерал Черняева, аз възпях тамошните подвиги на доброволците и другари в стиховци, които не съм писал, намислих в град Плоещ. „Шуми Марица”, която белки не щеше да види толкоз свят, ако не бяхме играли моята пиеса в ръкопис „Ильо Войвода”, дето е употребена и „Шуми Марица”, която по съдържание хареса на другарите, запяха я завинаги и аз, като я видях, че се харесва на света, проводих и я напечатах в българския вестник „Новинар”, издаваем в Букурещ”.
През годините текстът е преправян, включително и от патриарха на българската литература Иван Вазов, музиката и хармонизацията също претърпяват значителни промени.
Но е безспорен фактът, че “Шуми Марица” се пее от Българското опълчение при срещата с император Александър ІІ, пее се при боевете на Шипка и Стара Загора, а през Сръбско-българската война 1885 година военният марш спонтанно се превръща в първия български химн, който започва да съпътства всички атаки на нашата войска в следващите войни за национално обединение. Официално “Шуми Марица” получава статут за химн на България през 1886 година.
За последен път той се изпълнява на 1 януари 1947 година от съветския Краснознаменен ансамбъл на Червената армия “Александров” по време на прием, даден от председателя на Шестото Велико народно събрание Васил Коларов. След това на него започва да се гледа като на “буржоазен остатък”, несъвместим с новата действителност.

ЛЮБОПИТНО:

• На 13 октомври 1882 година заедно с Иван Шишманов и чеха Ф. Сплитек Никола Живков основава първата професионална учителска организация у нас. След Освобождението той открива първото българско училище в град Плоещ.
• Заедно със сестра си Виктория Живкова, Никола Живков събира средства за построяването на девическо училище и църква във Варна. През 1887 година в морската столица той публикува “Детинска мъдрост”, “Ръководство за възпитание по метода на Фробеля”, част първа. Това е първата специализирана методическа книжнина у нас за предучилищно възпитание, а нейният автор се утвърждава като родоначалник на предучилищното обучение в България.
• В памет и като израз на признателност за стореното една от улиците във Варна носи името на бележития старостоличанин.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!