Психологът Иванина Анчева: "Доброто сексуално образование е необходимо за всяко едно общество" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Психологът Иванина Анчева: „Доброто сексуално образование е необходимо за всяко едно общество“

Публикувана на: 19.09.2013г. 448 прегледа

Публикувана в брой: 181 / 19.09.2013
ИВАНИНА АНЧЕВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е СРЕД МАЛЦИНАТА ПСИХОЛОЗИ У НАС, ЗАНИМАВАЩИ СЕ СЪС СЕКСОЛОГИЧНИ КОНСУЛТАЦИИ. Голямата й мечта е да направи собствен център, в който да работи и да се развива в тази насока. Интересите на младото момиче са изцяло в сферата на сексуалността – определянето и приемането й, сексуалните проблеми при мъжете и жените или в двойката, които са от немедицински характер. Днес амбициозната търновка работи на свободна практика както във Велико Търново, така и в София. „Интересувам се от човешката сексуалност още от 16-годишна. Майка ми е медицинска сестра и още от малка получих едно добро сексуално образование, никога не съм се срамувала или притеснявала да говоря на тази тема и за сексуалното общуване между хората. И тъй като не успях да намеря място, където мога да уча сексология, избрах най-близката специалност до нея – психологията“, разказва Иванина. През 2008 г. завършва психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и още същата година участва в квалификационна програма „Консултиране при сексуални проблеми“ към фондация „Сексуалност и здраве“ с ръководител известният български сексолог доц. д-р Румен Бостанджиев. През 2009 г. Иванина сбъдва една от големите си мечти – приета е да учи в Държавния университет в Санкт Петербург, където записва магистратура по консултативна психология. „Русия ми даде много и като практика, и като теория в областта на психологическото консултиране, но най-вече опит в работата с хората с различна сексуална ориентация.” След като завършва, младата и амбициозна търновка продължава да трупа опит в Холандия и Германия и да контактува с известни преподаватели и специалисти от различни страни, което днес й помага в работата.
Най-честите казуси, с които се сблъсква в практиката си, са проблемите в сексуалното отношение в двойката и трудностите в общуването. Сред клиентите й има и такива, които все още не са наясно със себе си и своята сексуалност. Според Иванина голяма част от проблемите в еднополовите връзки се дължат на консервативното отношение на обществото, което в България все още е много силно. А и животът в малкия град, в който всички се познават, поражда много повече страх от реакцията на околните. „Сама по себе си сексуалната ориентация не е проблем, проблемите възникват от обществените нагласи, възприетите норми, представи и предразсъдъци за хората с нехетеросексуална ориентация“, убедена е Иванина Анчева.
Споделя, че това, което най-много й допада, е афирмативната, или „розова” психотерапия, която е сравнително малко известна в България. Нейна основна цел е оказването на помощ на хомосексуалните и бисексуалните хора в преодоляването на вътрешните им конфликти при осъзнаването и приемането на сексуалната си ориентация. Този вид терапия е насочена не само към тях, но и към техните родители, приятели и близки. Според младата психоложка за съжаление у нас за секса все още се говори с притеснение и срам, тъй като битуват много митове. Затова в работата й с клиентите първо се опитва да спечели доверието им, за да разкрият напълно проблема, който ги измъчва. След това преценява дали може да се справи с него или насочва клиента към друг специалист. Сред амбициите на Иванина е да организира срещи с бъдещи и настоящи родители във Велико Търново, на които да дискутират въпросите, които все още са неудобни за мнозина, защото е убедена, че доброто и навременното сексуално образование е изключително необходимо и важно за всяко общество.

Весела БАЙЧЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!