Радослава Славчева: "Женският футбол у нас има нужда от средства, популярност и квалифицирани треньори" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Радослава Славчева: „Женският футбол у нас има нужда от средства, популярност и квалифицирани треньори”

Публикувана на: 22.01.2014г. 293 прегледа

Публикувана в брой: 14 / 22.01.2014
От четири години великотърновката Радослава Славчева облича екипа на полския “Медик” (Конин). 29-годишната футболистка е записала над 100 мача за женския национален отбор на България. Футболната й кариера започва във В. Търново при треньора Петър Харалампиев.
През последните осем години неизменно играе в чужбина. В Украйна облича екипите на “Заря” (Луганск), “Нефтохимик” (Ивано – Франковск), с който става шампионка на страната, и “Иличовка” (Мариупол). В Гърция става носителка на купата с “Амазония” (Драма). Славчева бе в старата столица за няколко дни и отговори на въпросите на „Борба”.

– Радослава, с какво те привлече футболът?
– Започнах при Петър Харалампиев, който ми е дал най-много. Може би 80% от наученото е от него. Бях на осем години във втори клас, когато хванах топката, и оттогава не съм спирала.
– Чувстваш ли се добре в Конин?
– Да, щом съм останала вече четири години, със сигурност ме устройва животът там. Три пъти станахме втори в Полша, взехме купата на страната, а сега се очертава да спечелим титлата. Имахме аванс от пет точки пред втория отбор в класирането, но той фалира и сега преследвачките ни са на десет след нас. Съставът ни е изграден, вече три години играем заедно и се познаваме. Колективът е сплотен и се надявам, че ще завършим първи и ще играем в Шампионска лига.
– Разкажи малко повече за настоящия си клуб?
– Клуб с история. Тази година ще навърши трийсет години. От шест – седем години е в Екстра лигата, където поддържа едно много добро ниво. Школата обхваща над 300 момичета, с които работят 10 – 12 треньори. Клубът разполага с три затревени терена, ползва и два изкуствени. Съблекалните ни са едни от най-добрите в Полша. От петте клуба, в които съм била, “Конин” е с най-добри финансови възможности.
– Кой осигурява финансирането на женския футбол в Полша?
– Много е трудно и там. Държавата отпуска средства, градът също, но основно парите идват от спонсори.
– Във футболно отношение в Украйна, Гърция или Полша е най-добре?
– Във футболно в Полша, а по отношение на битовите условия и т.н. може би Гърция. В Полша пирамидата на женския футбол е широка. В Екстра лигата сме десет отбора. В Първа лига са две групи, също по десет, които са структурирани в зависимост от местоположението на градовете, от които са тимовете. Във Втора лига са три – четири групи по десет – дванайсет отбора. Има и Трета лига… В ранглистата на ФИФА Полша е на около двадесето място при жените. Има един от добрите национални отбори.
– Което не може да се каже за българския тим, част от който си и ти. Имаше дори идея да разформироват националния отбор?
– В България е много тежко, защото няма пари дори за мъжете. Въпреки всичко се борим. Има хора като Вальо Витанов във В. Търново, който се стреми да възроди женския футбол. Има надежда, защото в спортните училища взеха да приемат в паралелките и момичета с футбол. За да се оправят нещата обаче, трябва да се повиши популярността на нашия спорт в училищата, да има подготвени за женски футбол треньори и да се привлекат деца. От друга страна, футболният съюз трябва да отпусне средства, за да се изградят школи. В Полша се върви по този път.
– Какво си пожелаваш и колко дълго смяташ да играеш?
– Пожелавам си здраве, за мен то е много важно, защото непрекъснато се боря с контузии, търпяла съм операции, но въпреки всичко не се предавам. Иначе смятам да играя, докато мога, за мен футболът е всичко.
– Къде би искала да завършиш кариерата си?
– В Гърция. В България при тези условия просто няма смисъл.

Петко ПАВЛОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!