Уникални растения растат в свищовските села Горна Студена и Хаджидимитрово | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Уникални растения растат в свищовските села Горна Студена и Хаджидимитрово

Публикувана на: 07.03.2014г. 223 прегледа

Публикувана в брой: 45 / 07.03.2014

ДВЕ ОТ НАЙ-ЗАСТРАШЕНИТЕ И РЕДКИ РАСТЕНИЯ, СРЕЩАНИ ЕДИНСТВЕНО У НАС, РАСТАТ В ЗЕМЛИЩАТА НА СВИЩОВСКИТЕ СЕЛА Хаджидимитрово и Горна Студена. Това са българската гърлица и българският сърпец, които са критично застрашен вид, обяви Валентина Горанова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Вчера тя представи в Регионалната екоинспекция, заедно с колегата си Христо Педашенко, резултатите от проект „Пилотна мрежа от малки защитени територии за видове от българската флора по модела „Растителни микрорезервати”.
В изпълнение на проекта на територията на РИОСВ – Велико Търново, са обявени две защитени местности за видовете българска гърлица, растяща в землището на село Горна Студена, и български сърпец, намиращ се в землището на село Хаджидимитрово.
Българската гърлица е застрашен вид, включен в Червената книга на България. Растението заема площ от около 4 хка и има общо около 3 хиляди екземпляра от него. Има открити малки площи на разпространение също и в павликенските села Недан и Патреш, както и в защитената местност Кайкуша около Белене и село Караманово в община Ценово.
Българският сърпец, който също е критично застрашен вид, освен в Хаджидимитрово се среща и в землищата на селата Горна Студена и Александрово, а през 2010 г. е открит също и край ветренското село Невша.

В. ВАЛЕНТИНОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!