Село Росица има паметник на загиналите във войните | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Село Росица има паметник на загиналите във войните

Публикувана на: 05.08.2014г. 178 прегледа

Публикувана в брой: 146 / 05.08.2014
ПАМЕТНА ПЛОЧА С ИМЕНАТА НА 11 ГЕРОИ ОТ ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО РОСИЦА, загинали във войните между 1912 и 1944 г., беше открита в края на миналата седмица. Кметският наместник Сениха Юмерова и кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов присъстваха на церемонията, която съвпадна и с 90-годишнината от основаването на Народно читалище „Трезвеност – 1924“ в селото.
Сред десетките гости, които дойдоха в Росица за освещаването на паметния знак, имаше и наследници на героите, чиито имена са изписани върху плочата.
„Да не забравяме имената на хората, които дадоха живота си за мира и независимостта на нашата страна, е наш синовен дълг. Поставянето на паметната плоча в днешния ден е знак, че историята трябва да се помни и уважава“, каза в словото си инж. Манолов.
Росица е едно от малкото села в областта, които досега нямаха мемориал на своите герои. Жители на селото са издирили списък с 11 имена на войници, които са участвали в Балканската и Междусъюзническата война, както и в двете световни войни. Паметникът е разположен в градинката срещу читалището в центъра на селото.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!