Кредитор обяви "Битова електроника" във фалит заради 1,1 млн. лв. дългове | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Кредитор обяви „Битова електроника” във фалит заради 1,1 млн. лв. дългове

Публикувана на: 19.09.2014г. 279 прегледа

Публикувана в брой: 179 / 19.09.2014
Преместеният в Ботевград бивш търновски радиозавод натрупал над 5 млн. лв. борчове, пари и имоти са под възбрана и запор

ЕДНОЛИЧНАТА ФИРМА „РАЙТЪР” ОБЯВИ АКЦИОНЕРНОТО ДРУЖЕСТВО „БИТОВА ЕЛЕКТРОНИКА” В НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНСОСТ заради дълг от 1 128 251 лева. Решението е на Софийския окръжен съд от 25 август 2014 г. Процедурата по несъстоятелност на бившия търновски радиозавод е открита в столицата, защото от доста време въпросното акционерно дружество „Битова електроника” е преместено в Ботевград от началото на 2013 г. Според експертиза по делото всичките дългове на „Битова електроника” са в размер на 5 316 742 лева към края на юни т.г. към различни кредитори. Фалитът на прочутия търновски радиозавод от недалечното минало е бил предизвестен още преди три години, а в края на 2012 г. вече е било невъзможно да плаща задълженията си, сочи същото съдебно решение, с което „Борба” разполага.
ВЪПРОСНОТО ДЕЛО Е ЗАВЕДЕНО ОТ ТЪРНОВСКАТА ФИРМА „РАЙТЪР” ЕООД с управител 70-годишният Георги Стойнев. „Битова електроника” пък се управлява още от времето на приватизацията от Огнян Костадинов. Държавното предприятие бе купено за малка сума и известно време след това даваше хляб на хиляди работници, които произвеждаха телевизори и секретна продукция за военните. Това бе едно от най-големите дружества в старата столица, редом с „Елмот”, ЗЗУ, текстилната фабрика „Мавриков”. Днес в Промишлената зона на Велико Търново от старите предприятия все още работи само „Елмот”, а славата на търновските телевизори „Велико Търново” и „Електрон” е само в пожълтелите вестникарски страници и черно-белите хартиени снимки.
ФИРМАТА „РАЙТЪР” СЕ ЗАНИМАВА С ВСЯКАКЪВ ВИД ДЕЙНОСТИ и през 2009 г. сключва договор за покупко-продажба с „Битова електроника” за всичките сгради в Дълга лъка с площ 1856 кв. м. В терена е двуетажният производствен корпус, битова сграда, триетажна стоманобетонна конструкция. Всичко това е оценено за 640 000 лева. „Райтър” превежда на три пъти на продавача по 113 000 лв., 128 000 лв. и 367 125 лв. През февруари 2010 г. „Битова електроника” обаче уведомява купувача, че не може да финализира предварителния договор по сделката. Същата и през следващата година са върнати по 22 000 лева на „Райтър”. През декември 2012 г. двете страни подписали протокол, според който дълговете на акционерното дружество към едноличната фирма са за 1 128 251 лева. 564 125 лева са невърнатите, но платени пари от купувача. Останалата сума в същия размер е неустойка по предварителния договор. След това „Райтър” завежда дело в София с иск по Търговския закон. Длъжникът „Битова електроника” не оспорва борча и обяснява състоянието си пространно в отговор на исковата молба до столичния съд.
Според Търговския регистър в момента бившият търновски радиозавод е с прекратена дейност в Ботевград и в процедура на несъстоятелност. Назначен е синдик, а всички сметки и имоти са под запор и възбрана. Предметът на дейност на „Битова електроника” в Ботевград е научно-изследователска, развойна и инженерингова, производствена и сервизна в областта на битовата електроника.
ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗМИСЪЛ: Въпросната фирма „Райтър”, поискала съдебния фалит, има адрес в София от две години. Тя обаче е създадена през 1994 г. от самия Огнян Костадинов с общ предмет на дейност. После седалището е в „Битова електроника” в кв. „Чолаковци”. Преди две години едноличен собственик на капитала от 655 000 лв. става офшорка на Сейшелите. До 2008 г. Костадинов се води управител, а от 2010 г. софийския офис поема Нора Костадинова, една от дъщерите на семейството. Георги Стойнев Георгиев се появява в справките на Търговския регистър на 17 юли 2013 г. като управител. От 9 юни 2014 г. 70-годишният бизнесмен се води едноличен собственик на капитала, който пак е 655 000 лв. и е прехвърлен от офшорките в чужбина. Във всичко това може би няма нищо укоримо, защото в днешната родна джунгла оцеляването на какъвто и да е бизнес е свързано с доста бънджи скокове и много адреналин. Само дето самият собственик на „Битова електроника” я докарва до съдебен фалит чрез собствената си фирма, но под прикритие. Според юристи врътката в схемата вероятно е свързана с дългата бъдеща процедура по несъстоятелност, която може да се влачи години.

Нели СУКОВА
Снимка Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!