ПРЕДСТАВЯМЕ: Иванина Анчева – единственият сексолог във Велико Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

ПРЕДСТАВЯМЕ: Иванина Анчева – единственият сексолог във Велико Търново

Публикувана на: 23.04.2015г. 2300 прегледа

Публикувана в брой: 75 / 23.04.2015

Тя е завършила университет в Санкт Петербург, сега прави докторантура във ВТУ и работи с клиенти от цялата страна

31-ГОДИШНАТА ИВАНИНА АНЧЕВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ СЕКСОЛОГ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ЕДИН ОТ МАЛКОТО В СТРАНАТА психолог-консултант, който дава сексуални консултации.
Ученичка е на именития сексолог Румен Бостанджиев, който напоследък се изявява и в риалити телевизионни формати, споделя отчасти методите на нашумялата у нас Наталия Кобилкина, но предпочита да работи с по-тесен кръг клиенти, защото така, според нея, може да е по-ефективна за решаване на проблемите им.
Иванина има свой център във Велико Търново, но работи и в София. Има и двегодишна практика в Русия, където всъщност е завършила магистратура по консултативна психология в Държавния университет в Санкт Петербург. Там са й преподавали различни специалисти от Русия, Холандия, Германия, Финландия, Англия и САЩ.
„Учех, практикувах и живеех в международна среда и това ме обогати много и разшири кръгозора ми. Бях заобиколена от палитра от хора – с различна раса, религия, бит, език, но въпреки това с еднакви проблеми и радости”, разказа вчера младата търновка. През 2010 г. тя заминава по европейска програма в Холандия и Германия, където е участвала в различни дискусии, тренинги и семинари, свързани с хората с хомо- и бисексуална ориентация. В момента във ВТУ, където през 2008 г. завършва бакалавърската си степен по психология, Иванина прави докторантура на тема „Промяна в нагласите към секса в ранна зрялост (20 – 40 г.).
Тя определя себе си не толкова като сексолог, а като психолог-консултант, който работи както с хомосексуални, така и с хетеросексуални клиенти. В практиката си дори е работила с транссексуален, но като съпътстващ консултант, тъй като младата жена дава консултации, които не са от медицински характер.
„НАЙ-ВАЖНОТО Е ХОРАТА ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ НЕ Е СРАМНО ДА ТЪРСЯТ ПОМОЩ. Важно е също така да се установи връзка между консултанта и клиента, да се спечели доверието, а конфиденциалността не подлежи на съмнение”, обяснява Иванина Анчева. Доверието между нея и хората, които я търсят за помощ, започва с т. нар. заявка.
„Понякога заявката е примерно – искам приятелят ми да ме обича, но това всъщност не е реалистична заявка. С така формулиран проблем не може да се работи, аз работя с преживявания. Тоест защо съм в тази връзка с този човек, обича ли ме той, или не, защо не се чувствам обичана и с какво е свързано това. Говоря за т. нар. преформулиране на заявката, за да може тя да стане реалистична”, обяснява търновската сексоложка. Стандартната среща при нея е от 40 минути до час. За да се реши един проблем, обаче са нужни между 10 и 12 консултации, като има случаи, когато терапиите продължават с месеци и дори години…
КЛИЕНТИТЕ НА ИВАНИНА СА ШИРОК СПЕКТЪР ОТ ХОРА – ОТ БЕЗРАБОТНИ ДО ТАКИВА С ВИСОК СОЦИАЛЕН СТАТУС – мениджъри на големи компании, влиятелни хора с бизнес и т.н. Тя работи и с подрастващи, които обаче идват при нея задължително със своите родители.
„Има такива, които говорят трудно за проблема си. Но е много важно, че са направили първата крачка, идвайки при специалист, и то след като са ходили при врачки, баячки и къде ли още не”, разказва младата жена. И уточнява, че тя работи с психически здрави клиенти, а ако установи, че те са за друг лекар, специалист и т.н., ги препраща, където трябва.
„Другото важно нещо е, че клиентите сами трябва да поемат отговорност за решаването на проблема си. Повечето идват и казват – имам проблем, ето ти го, върни ми го решен. Само че аз съм съпътстваща по дългия път, понякога придържам, друг път показвам варианти и различни преживявания”, обяснява Иванина. Според нея често пъти нещата са свързани. Например идва жена, която иска да спре цигарите, и казва: пуша, защото съм нервна. Само че се оказва, че жената е нервна, защото трудно общува с хората, а общува трудно, защото има ниска самооценка, а това пък е така, защото е била потискана от родителите си…
„Проблемът на повърхността често пъти се оказва част от една дълга верига. Трябва по-задълбочен подход, защото може да се окаже, че тази жена ще спре цигарите, но ще ги замени с алкохол например или с нещо друго, което ще й помогне уж да се социализира”, обяснява психоложката.
НАПОСЛЕДЪК ИВАНИНА РАБОТИ ПО МНОГО ПРОБЛЕМИ, СВЪРЗАНИ С ХОМОСЕКСУАЛНОСТТА.
При нея идват хора, които са се осъзнали като гейове или лесбийки, но които или трудно приемат това, или се срамуват, или не могат да минат през процеса на т. нар. „излизане от гардероба”, което в сексологията се нарича „осведомяването на всички около теб”… Другият проблем на хомосексуалните в по-зряла възраст е, че обществото ни не ги приема или че те не могат да изградят пълноценна връзка, понеже в тези отношения няма модел. При хетеросексуалните двойки стереотипът е ясен – намираме си мъже или жени съответно, раждаме си деца, имаме внуци, докато при хомосексуалните няма модел, тук поведението следва веригата: срещаме се, обичаме се, правим секс и какво следва?, обяснява младата жена.
При стандартните двойки пък проблемите са обичайни – засечка при мъжете и страх от нови такива, труден или никакъв оргазъм при дамите, където е нарушена собствената връзка с тялото, отчуждение от секса при жените, които са родили наскоро или в миналото са преживели насилие, изневяра и т.н.
„За всеки психологичен проблем има техники за справяне”, твърди Иванина, която редовно организира във Велико Търново и в София семинари за сексуалното развитие, възпитание и образование от раждането до пубертета.
„Важно е да разберем, че сексуалността на най-малките няма нищо общо с тази на нас, възрастните хора. Както детето постепенно прохожда, а не изведнъж, така постепенно родителите трябва да го възпитават и сексуално, в зависимост от интереса на детето. Ключовата думичка тук е уважение. При децата всичко е чисто, срама го насаждат възрастните”, убедена е търновската сексоложка…

Елена ЧАМУРКОВА
Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!