Млади търновци инвестираха 450 хил. лв. в предприятие за здравословни храни от ядки и мед в Мусина | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Млади търновци инвестираха 450 хил. лв. в предприятие за здравословни храни от ядки и мед в Мусина

Публикувана на: 31.07.2015г. 825 прегледа

Публикувана в брой: 145 / 31.07.2015

Димитър и Нели ходили да учат в Германия как да правят здравословните блокчета

ПРЕДПРИЕМЧИВИ ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ НАМЕРИХА ВКУСНА И ПОЛЕЗНА АЛТЕРНАТИВА НА ВАФЛИТЕ И ШОКОЛАДИТЕ. Димитър и Нели Димитрови инвестираха над 450 хил. лв. в свое предприятие за производство на здравословни блокчета, приготвени от ядки, семена, изпукано просо и мед, които са естествен източник на фибри и протеини. Доста от суровините, включително и медът, се набавят от района. Фирмата работи само от няколко дни, но вече има 6 работни места. За да се направи, са обновени бившата фурна и склад за зърно в самия център на селото, известно със своите четници, ръководени от Бачо Киро и Поп Харитон.
„Идеята ни хрумна случайно. Имаме три деца и се чудехме какви храни да им предложим, за да са хем здравословни, хем да дават енергия. Това е и своеобразен световен проблем. Дълги години сме се занимавали с внос на ядки от всички точки на света и решението да направим нещо вкусно, полезно и здравословно дойде логично“, разказва Нели.
ДВАМАТА С ДИМИТЪР ДЪЛГО ВРЕМЕ ТЪРСИЛИ У НАС ТЕХНОЛОГ, КОЙТО ДА НАПРАВИ БЛОКЧЕТО, НО ТАКА И НЕ УСПЕЛИ. Тогава им хрумнало сами да го създадат, но преди това платили обучение в германския град Солинген, където има училище по сладкарство. Тук амбициозните съпрузи изучили тънкостите на занаята, както и опита на световни производители, след което си поръчали машини и създали свой продукт.
Всяко от блокчетата е приготвено поне от 5 вида ядки или семена, а за слепването им се използва натурален пчелен мед. „Много пъти са ме питали защо не ги слепваме с глюкоза например, тъй като ще е по-евтино и всички го правят, но това е против нашите разбирания. Медът и зехтинът като естествени продукти са и доста трайни и делви с тях, които все още са годни за консумация, са вадени даже от потънали преди векове кораби. Даже опаковките са ни прозрачни, за да виждат хората какво консумират. Не слагаме ГМО, блокчетата нямат холестерол или млечни продукти, както и добавена захар, а всичко е натурално“, обяснява Димитър. Шам фъстък, боровинки, слънчогледови семки, изпукано просо, бадеми, тиквени семки, ябълки, пекан, сини сливи, ленено семе, канела, чиа, сусам и т.н. са продуктите, с които основно работят.
Димитрови не крият, че са избрали мястото за предприятието си заради локацията и факта, че във Велико Търново подобни храни не могат да се произвеждат в промишлена зона. Освен това данъците ще са три пъти по-високи, както и стойността на земите и сградите.

Стилян НАЙДЕНОВ
Снимка авторът

loading...

Коментари за "Млади търновци инвестираха 450 хил. лв. в предприятие за здравословни храни от ядки и мед в Мусина"

  • 09.09.2015 в 23:43

    е напишете как се казват тези храни

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!