Миндя рок фест събра 11 рок банди и хиляди почитатели на рока | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Миндя рок фест събра 11 рок банди и хиляди почитатели на рока

Публикувана на: 31.08.2015г. 449 прегледа

ТРИ ГРУПИ, ПЪЛНИ С ПРОФЕСОРИ, ДОЦЕНТИ, МАГИСТРИ, ДОКТОРИ И ВСЯКАКВИ ВАЖНИ ЛИЧНОСТИ, СЕ КАЧИХА НА СЦЕНАТА НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА МИНДЯ РОК ФЕСТ. Измежду рокаджиите имаше дори един кандидат на науките и член на Академията на науките в Беларус. „Професорите”, както публиката в Миндя галено наричаше непрофесионалните музиканти, се редуваха с професионални рокаджии – общо 11 групи, които тримата организатори проф. Евгений Дайнов – основен идеолог на феста, Борислав Мавродиев и председателят на фондация „Миндя рок фест“ Станимир Габровски бяха поканили тази година.

„Да си призная, малко ме е страх. И колегите са притеснени как ще се представим. За първи път сме тук, изобщо за първи път участваме в рок фестивал в България, затова трябва да се постараем, иначе няма да ни поканят втори път”, признава Сергей Бухаров, китарист и вокалист на

Руската група „Дабъл БИТ”
Руската група „Дабъл БИТ”

единствената чуждестранна група на Миндя рок фест тази година „Дабъл БИТ”. Сергей е въпросният член на Академията на науките в Беларус, но още не е станал академик. Свири заедно с Павел Перцев – баскитара, Андрей Ивашенко – солокитара, и Миша Магуско – ударни.

Четиримата изминали много път, за да свирят в Миндя, и даже оцелели по прочутия заради многото катастрофи и смъртни случаи Път 15 в Украйна.

„Само Андрей е професионален китарист. Останалите сме любители, аз се занимавам с механика, имаме си инженер, строител също. Всички свирим още от училище, но всеки се е изявявал сам или в друга група. Заедно сме от 2011 г. Само с Павел сме заедно от много, много отдавна”, разказва Сергей. „Металика”, AC/DC, руската рок група „Браво” и българската „Нощна пеперуда” са любимите изпълнители на „Дабъл БИТ”.

ЛЕКАР, ГРАФИЧЕН ДИЗАЙНЕР, АРХИТЕКТ И ПРОФЕСИОНАЛЕН МУЗИКАНТ – ТОВА ПРЕДСТАВЛЯВА и другата „професорска” група „Рестарт”. На всичко отгоре „Рестарт” е и най-прочутата банда в Къпиново. Там е седалището на д-р Христо Хинков, Румен Бобошевски, арх. Пламен Михайлов – Китаеца и Марио Попниколов, които за втори път свирят на Миндя рок фест. Миналата година те бяха дебютанти и Евгений Дайнов ги допусна само до първата вечер, която беше дадена на непрофесионалистите. Отличното представяне на „Рестарт” обаче им осигури следващата покана и тази година мъжете вече са част от света на големите.

Четиримата мъже се открили преди пет – шест години като група, иначе някои от тях са си приятели повече от 30 г. Събират се два пъти в седмицата в софийското мазе на д-р Хинков. През лятото репетират във фамилната му къща в Къпиново, където няколко години поред дори са организирали частен рок фестивал. Изграждат сцена на поляната и събират фенове, за които дворът се оказва изключително тесен.

Случайността, както най-често се получава, срещнала д-р Хинков и Китаеца. Годината била 1991. Ей така, от нищото, двамата стари приятели се преоткрили. Дотогава д-р Хинков, който е психиатър по професия, знаел за Китаеца само, че е много трудолюбив и с този си работохолизъм си спечелил прякора. Обаче в онази 1991 г. докторът открил, че Китаеца може да свири на барабани.

Двамата решили да си направят банда, да я нарекат „Китаеца и Хинков” и да наблегнат на „Цепелин”. После обаче се появил Румен Бобошевски – китарист в бандата, иначе графичен дизайнер. Идеята за „Китаеца и Хинков” се провалила и те пуснали обява в интернет, че са трима мъже над 50-те, луди фенове на „Лед Цепелин”, и си търсят басист. Така в бандата влязъл Марио – единственият професионален музикант.

Сега четиримата свирят около 20 парчета на „Лед Цепелин” и са единствената група в България, която така успешно пресъздава музиката на легендарните британци. Свирят в софийски клубове и мечтаят да направят акустични версии на някои от песните на любимата си група.

ДОМАКИНИТЕ НА ФЕСТИВАЛА – ГРУПАТА „МАГИСТРИ”, Е ТРЕТАТА ПРОФЕСОРСКА БАНДА, макар че истинският професор там е само Евгений Дайнов. И те като останалите си колеги са допуснали само един професионален музикант в редиците си – колкото за цвят. Това е Христо Намалиев – Нама, най-награждаваният български композитор и пианист. „Той свири с много популярни музиканти, обаче е член на „Магистри”. И тук ще се качи на сцената с няколко групи, за да ги подкрепи. Иначе прави филмова и театрална музика, и то много успешно”, представя го Евгений Дайнов.

„Взехме го преди пет – шест години. Дотогава бяхме с барабаниста, Иво Попов, който е собственик на софтуерна компания, с него свиря от 1987 г. На баса е Юлиян Трайков, занимава се с реклами. На ударните е Спартак Генев, най-известният български хипар. Само аз съм професор и преподавам политология, както всички знаят. Всички обаче имаме магистърска степен по нещо и като се чудихме как да се наречем, се кръстихме „Магистри”, разказва професорът. После изведнъж се връща към първия си концерт, който се случил през 1975 г. в Лондон. Той бил невръстен тийнейджър на 17 г. и за участието му платили 50 пенса – тогава цяло състояние. „Като ученици свирехме много. Най-голямото ми прекъсване започна през 80 г., като се роди синът ми. Докато не навърши седем, само си дрънках вкъщи. В момента, в който навърши 7, и аз го хванах за ръчичка и го поверих на класната, започнах пак и няма спиране”, признава политологът. Категоричен е, че музиката и сцената не изморяват и че ако някой каже обратното, то му е време да започне да събира марки или да играе шах.

ФЕСТИВАЛЪТ ОБАЧЕ СЪЗДАВА ОБЩНОСТИ И ТОВА Е, КОЕТО ОСОБЕНО РАДВА ПРОФ. ДАЙНОВ. Миндя събира различни хора от цялата страна, които тук стават приятели. „Повечето от тези доброволчески отряди, които се подвизават в момента из България и се втурват да помагат при пожари и наводнения, са сформирани тук. От хора, които тук са си станали приятели. Гледам как растат хората и общностите. Радват ме децата на тези хора. Както казва Васко Кръпката – всяко едно дете, което идва тук, е още една съборена керемидка от къщата на чалгата”, категоричен е проф. Евгений Дайнов, убеден, че вече няма човек в България, който да не е чувал за Миндя.

ОСВЕН МИЛЕНА СЛАВОВА, КОЯТО ТАЗИ ГОДИНА БЕШЕ КУЛМИНАЦИЯТА НА ПЪРВАТА ВЕЧЕР. Дамата на българския рок чистосърдечно си признава, че няколко пъти се изгубила и трудно запомнила името на селото, обаче накрая пристигнала и вече всичко в Миндя й харесва. „Аз свиря на всякакви места, но си подбирам купона. Искам мястото да е доказано. А този фест е с доказана купонджийска история и нямаше нужда да го проучвам. Хората, които го правят, са доказателство за качество. Изпълнителите също. Това ми беше достатъчно, за да кажа „да”, признава Милена.

„Бунтувам се срещу това, че политиците нарочно опростачват народа, за да могат да си правят своите игри. Това ме влудява просто. Оказва се, че през последните 20 г. политиката е офис на измамите и всеки се добира до стол в този офис. Малко са тези, които са там, за да създават правила и да управляват държавата”, става сериозна Милена, когато говорим за свободата на рокаджиите и за техните непримиримости.

Милена се качи на сцената без групата си и само с китарата си, затова и публиката в Миндя не успя да чуе всичките нови парчета в новия й албум „13”. Той съдържа 13 парчета и оттам е името му, най-доброто, което Милена е правила, според музикалната критика. „Защото съм го правила с любов. Любовта е основната енергия за задвижване на човешкия организъм. Като си влюбен и обичан, имаш крила. Когато те натискат и си депресиран, си по-нисък от тревата. Затова трябва да гледаме по-отвисоко на нещата и тогава и ние ще станем по-високи”, разсъждава Милена.

Евгений Дайнов позира с жените, които традиционно откриват Миндя рок феста
Евгений Дайнов позира с жените, които традиционно откриват Миндя рок феста

С ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЧИТАЛИЩНИЯ ХОР „ВЕСЕЛИНА” ЗАПОЧНА МИНДЯ РОК ФЕСТ.

Кметът на селото Иван Иванов откри събитието и по традиция беше посветил речта си на историята на рокендрола.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!