Учителка превърна класната стая на своите ученици в килийно училище | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Учителка превърна класната стая на своите ученици в килийно училище

Публикувана на: 08.09.2015г. 1330 прегледа

КЛАСНА СТАЯ, КОЯТО ПРИЛИЧА НА КИЛИЙНО УЧИЛИЩЕ, Е ПРИГОТВИЛА ЗА СВОИТЕ УЧЕНИЦИ ИЛИНА КЕРИНА. Тя решила да направи трансформацията, след като завела класа си на екскурзия до Етъра и там малчуганите й за първи път видели в какви стаи са учили техните предци. Децата били толкова впечатлени, че тя запретнала ръкави и боядисала част от помещението в тъмнокафяво. Над дъската поставила надпис: „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“, изписан с еровете, за да звучи и изглежда като в килийно училище.

Илина Керина е класен ръководител на III б клас. Това са бъдещите художници на България, които в момента учат в паралелката по изобразително изкуство. Емил Филев, който е възпитател на третокласниците и е дясната ръка на Илина Керина в учебния процес, е бил първият й помощник и в трансформацията на класната стая. Табелките, които даскалите окачвали на вратовете на децата някога, за да ги накажат или поощрят, се оказали особено любопитни за учениците, затова от тази учебна година те също си имат такива.

„Това са оценки, но не с цифри, а с думи. Преди повече от век те са имали поразителен ефект върху учениците“, разказва Емил Филев, който собственоръчно е изрисувал буквите и изписал табели: „Непокорен“, „Послушен“, „Непослушен“, „Нечист“, „Богонравен”, „Невнимателен”, „Внимателен“, „Мъдър“, „Ленив“ и т.н.

200-ГОДИШНА МАСТИЛНИЦА С ПОПИВАТЕЛНА И ПЕРО ЗА ПИСАНЕ СА НАЙ-ГОЛЯМАТА АТРАКЦИЯ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА ЦЕННОСТ В КЛАСНАТА СТАЯ. Мастилницата е семейна ценност на фамилия Филеви, но тя ще стои в класната стая, за да внася допълнителна автентичност. „Някой ден децата ще опитат да пишат с перото, за да усетят още повече как са се учили да изписват буквите техните прабаби и прадядовци. Мастилницата и попивателната са в моето семейство, откакто се помня, и се предават от поколение на поколение“, разказва още г-н Филев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Коментари за "Учителка превърна класната стая на своите ученици в килийно училище"

  • 09.09.2015 в 10:14

    страхотна идея! Браво на учителите, дано да успеят да мотивират децата. Нямаше да е зле авторът да беше написал кое е училището

    Отговор
  • 09.09.2015 в 14:58

    СОУ“Емилиян Станев“ ! Най-елитното училище с най-великите учители, откриватели на таланти! БРАВО!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!