Мариана Пенчева, която отглежда 9 деца в дома си, е номинирана за будител на годината | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Мариана Пенчева, която отглежда 9 деца в дома си, е номинирана за будител на годината

Публикувана на: 15.10.2015г. 653 прегледа

СЛЕД КАТО „БОРБА” ПИСА

Българи от цялата страна и чужбина помагат на учителката в благородната й мисия

 

„БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО ПОВЯРВАХА В НАС, ПОМОГНАХА НИ И ПОДКРЕПИХА КАУЗАТА НИ и продължават да го правят. Да бъдеш добър в днешно време и да изпълваш делата си със смисъл, не е лесен избор, но по-голямо щастие от това, да помагаш на другите, досега аз не съм открила и се радвам, че имам сили, вдъхновение и мотивация да го правя. Светът може да бъде едно по-щастливо място, ако си помагаме и се учим от хората около нас. Изгубен ден е денят без добрина“, казва Мариана Пенчева. Учителката, която отглежда и възпитава в дома си девет деца на бедни семейства, останали без покрив над главата след затварянето на пансиона в село Гостилица, предизвика възхищение и одобрение у стотици българи у нас и зад границата. Впечатлени от благородната мисия на 28-годишната жена, десетки добри хора изпратиха дрешки, обувки, тетрадки, учебни пособия и други дарения за малчуганите, за които се грижи тя.

МАРИАНА НИ ПОКАНИ В ДОМА СИ, ЗА ДА РАЗКАЖЕ ЗА ВСИЧКО, КОЕТО СЕ Е СЛУЧИЛО СЛЕД ПУБЛИКАЦИЯТА ВЪВ ВЕСТНИК „БОРБА” ЗА ДОБРОТО Й ДЕЛО. Първото нещо, което се набива на очи в жилището, е надпис на стената между двете детски стаи, който гласи: „В този дом ние сме семейство. Смеем се всеки ден, имаме уважение и се подкрепяме. Обичаме се. Щастливи сме заедно, използваме мили думи. Казваме си „моля” и „благодаря”. Спазваме обещанията си, никога не се отказваме и се борим докрай. Казваме си „сгреших” и „извинявай”. Показва ни стаята на момичетата и на момчетата, а всички легла са оправени като по конец. Навсякъде преобладават снимки на децата, облечени с български народни носии, и кадри от забавни моменти.

Мариана ни кани в дневната и започва своя разказ. Споделя, че в същия ден, в който излезе публикацията, от дирекция „Социално подпомагане” във Велико Търново й се обадили и съобщили, че искат да научат повече за тях и да помогнат. „Бяхме леко притеснени, но след посещението на социалните работници открих, че всъщност работим в една посока, и вярвам, че когато човек иска да помогне, може да го направи. Приятно впечатлена съм и от общинския социален отдел в лицето на госпожа Росица Димитрова, която прояви интерес към нас”, разказа учителката. При срещата с нея Мариана споменала за най-належащите нужди и тя обещала съдействие. „До момента се отоплявахме на конвекторни печки, но сметките за ток през зимата са доста високи. Мисля, че ако се отопляваме с климатик, ще е по-икономично. Имаме нужда от два климатика за двете детски стаи и вярвам, че ще се намери кой да помогне и за това”, сподели тя.

28-годишната жена уточни каква всъщност е била целта на събирането на даренията за децата. Тя подчерта, че призивът за помощ е бил продиктуван не от това, че не им достигат парите за тези неща, а защото, получавайки необходимото, ще могат да спестят средства, които да използват за стоматологични прегледи и курсове. „Искам да заведа децата на зъболекар, както и да отделя пари за култура – театър, кино и т.н. Освен това от спестените средства ще мога да ги запиша на уроци по китара, футбол, пеене – всяко дете според интересите му”, обясни Мариана.

Първите, които реагирали след статията, били младежите от горнооряховското сдружение „С вяра в доброто”. Те изпратили кашон с тетрадки, моливи, химикали и други учебни пособия, а след това сдружение „Мога” от Дряново дарили дрехи и чорапи. Четвърти „б” клас от сливенското школо „Васил Левски” също помогнали. Учениците изпратили дрехи и учебни пособия. „Много от дарителите се представиха само с малките си имена, а други пожелаха анонимност и затова сега ми е трудно да изброя всички, които помогнаха. Светлана от Пловдив ни прати маратонки за всички деца – и те са много доволни, защото казаха, че са рапърски, тоест модерни”, сподели Мариана. Съпричастни с доброто дело са и ученици от Американския колеж „Аркус”. Младата учителка получила пратка и от Сдружението на българите в Гърция „Заедно можем”. Три дами от Севлиево подарили на децата телевизор, благодетелка от Белене изпратила дрехи, а жена с малко име Аида от Мадан осигурила перилни препарати. Столичният спортен клуб по стрелба „Левски” обещали да заведат малчуганите на стрелба, а Антоний от Русе осигурил билети за цирк „Балкански”. „В неделя с децата отидохме на цирк. Това е първото им посещение и останаха много доволни”, сподели Мариана. Тя разказа още, че старши сержант от НВУ „Васил Левски” Йонко Христов пък вече учи някои от децата как да свирят на китара. Предстои 28-годишната учителка да получи колет с дрешки и обувки, предоставени от българки в Англия. Не липсват и такива, които са изпратили парични дарения по сметката на жената. Младата учителка подчерта, че е благодарна на всеки, който й се е обадил, независимо дали е изпратил подарък за децата. „Вярвам, че който прави и мисли добро, ще донесе благоденствие на нас и на самия себе си. Дрешките, които са по-малки на децата, ще даря на бивши мои възпитаници. Ще бъдат оползотворени. Всеки заслужава топла дреха и обувки“. Мариана благодари и на един много важен човек, който я подкрепя и се грижи за децата наравно с нея – това е нейната сестра Силвия, която също е учител по образование.

28-годишната учителка е номинирана за будител на годината в класацията на FM+ радио по повод 1 ноември – Денят на народните будители. „Обадиха ми се да ми съобщят, докато бяхме на театрален фестивал в Кнежа. Уведомиха ме, че са разбрали за мен от медиите и съм включена в последния момент сред номинираните. Гласуването се провежда на интернет страницата на радиото, стартира днес и ще продължи до 29 октомври. Резултатите ще бъдат обявени в края на месеца”, уточни тя.

Може да гласувате за нея на следния линк: http://fmplus.net/buditel2015/index.php

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Коментари за "Мариана Пенчева, която отглежда 9 деца в дома си, е номинирана за будител на годината"

 • 16.10.2015 в 23:24

  Госпожо , Пенчева ! Възхищавам се на вашето благородство и милосърдие ! Това , може да го направи само един истински български учител ! Вие сте , българския Прометей и майка Тереза за тези 9 деца ! Обучавате ги и ги възпитавате като собствени ! Вие сте широко скроен и благороден човек ! Аз , също съм учител и бих искала да помогна с каквото мога на вашите деца ! Успех във вашето изключително дело ! С огромно уважение и преклонение !

  Отговор
 • 17.10.2015 в 21:54

  Г-жо Пенчева ! Възхищение и преклонение пред вас ! Но думите бледнеят пред това, което вие правите ! Едно благородно дело, не от днес за утре, а последователно , целенасочено ! ДАй Боже повече българи с милосърдни и благородни сърца ! Успех ви пожелавам !

  Отговор
 • 19.10.2015 в 1:25

  Бихте ли могли да ми дадете някакви координати?Аз живея в Италия и бих се радвала ако аз и мои познати тук погогнем ,с дрехи,играчки и др…

  Отговор
 • 24.10.2015 в 18:34

  Аз съм възхитена от работата на Мариана и нейната сестра Силвия.Децата са толкова възпитани и техните успехи са налице.Някои от тях са лауреати със международни награди.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!