Чешки майстори са правили камбаните за "Звук и светлина" пет години | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Чешки майстори са правили камбаните за „Звук и светлина“ пет години

Публикувана на: 06.11.2015г. 623 прегледа

Спектакълът, емблема на Велико Търново, става на 30 години


ПОЧТИ ПЕТ ГОДИНИ Е ПРОДЪЛЖИЛО ИЗРАБОТВАНЕТО И МОНТИРАНЕТО НА ШЕСТТЕ КАМБАНИ, КОИТО ЗВУЧАТ НА ЦАРЕВЕЦ В СПЕКТАКЪЛА „ЗВУК И СВЕТЛИНА“. Те са правени от потомствените занаятчии от фамилията Маноушек в Чехословакия през 80-те години на миналия век. Рудолф Маноушек е последният чешки майстор – леяр на камбани, преди Втората световна война, който от 1906 до 1940 г. е направил стотици камбани. Той предава ученията си на сина си Рудолф, който заедно със своя син Петер е ангажиран за производството на камбаните за спектакъла. Скулптурната украса е поверена на една жена от семейството – Кветослава Маноушкова.

Трите малки камбани, които са до 680 кг, са излети в семейната леярна на Маноушкови в Збраслав. Останалите три, които тежат по около 6300 кг, са лети от чехите в работилница в немския град Аполда, като формите са правени на място. След това камбаните са върнати в Збраслав за оформяне на куките, езиците и проби на звука.

ПО-ТРУДНО ОБАЧЕ СЕ ОКАЗАЛО СЪЗВУЧИЕТО НА КАМБАНИТЕ НА МЯСТОТО, КЪДЕТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОСТАВЕНИ. Понеже историческият хълм Царевец има формата на полуостров, съществувала реалната опасност звукът да кънти, вместо да се разлива. Затова Петър Маноушек докарал от Чехия четири църковни камбани и започнал проби с тях.

На крепостта било издигнато временно скеле заради камбаните, а телевизионен екип записвал звука. И така в продължение на 10 дни скелето било местено по хълма, докато експертите не успели да намерят най-подходящото място, където всяка камбана да звучи красиво и същевременно да се слива с тоновете на останалите камбани. Едва след тези проби и изчисления е бил направен и окончателният проект.

Всички камбани са еднакво оформени. На всяка пише: „1300 години България“ – Велико Търново“, а гербът на града е поставен така, че да изпъква като основен елемент. Заради различната големина на камбаните надписите и изображенията са правени поотделно от скулпторката Кветослава Маноушкова. За да оформи перфектно външната визия, тя пък започнала да учи старинната българска азбука и дълго проучвала герба на Велико Търново с трите лъва с лупа, защото оригиналът, с който разполагала, бил голям колкото пощенска марка. Кветослава поставя на камбаните и семейната емблема на Маноушек – малка камбанка, ключ и цвете.

На финала камбаните били повърхностно обработени и покрити със златна патина. Петер идва във Велико Търново и под негово ръководство става монтирането на камбаните.

В събота във Велико Търново ще пристигнат инж. Иржи Черни, Олга Подземска, Карел Цврк и Петер Маноушек, които са били част от българо-чешкия екип, работил над „Звук и светлина“. Режисьорите Въло Радев и Яромир Хник са ръководили експертната група преди 30 г.

Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ е излъчен за първи път на 16 ноември 1985 г. по повод 800-годишнината от въстанието на Асеневци. При премиерата шоуто е с продължителност 8 минути. След това се доразвива и обогатява с нови светлинни и звукови елементи до 21 минути. Спектакълът е окончателно готов през 1998 година и в този си вид до днес е излъчван над 5000 пъти.

По повод 30 години от създаването на програмата „Царевград Търнов – звук и светлина“ за всички граждани и гости на Велико Търново уникалното шоу, превърнало се в емблема на града, ще бъде излъчено на 6 ноември 2015 г. (петък) от 20,30 часа.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!