Велико Търново стана център на тържествата за 830 г. от въстанието на Петър и Асен | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Велико Търново стана център на тържествата за 830 г. от въстанието на Петър и Асен

Публикувана на: 09.11.2015г. 691 прегледа

С ПИЩНО ШЕСТВИЕ И ТЕАТРАЛНА ВЪЗСТАНОВКА ВЧЕРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАВЪРШИХА ЧЕСТВАНИЯТА, ПОСВЕТЕНИ НА 830 Г. ОТ ВЪСТАНИЕТО НА ПЕТЪР И АСЕН и възстановяването на българската държава. Тържествата започват от площада пред Царевец с адаптирания миниспектакъл „Стражниците на Търнов”. След това всички участници в празника се присъединиха към празничното шествие и така стигнаха до църквата „Св. Димитър“, където беше кулминацията на честването. В шествието се включиха и всички официални гости, сред които зам.-председателите на Народното събрание Димитър Главчев и Иван Иванов, депутатите Евгени Стоев и Мариана Бояджиева, новоизбраният председател на Общинския съвет в старата столица Венцислав Спирдонов, общински съветници, представители на институции и граждани.
В двора на църквата „Св. Димитър Солунски” търновски артисти представиха адаптирана част от спектакъла „Величието Асеневци”, подготвен специално за знаковата годишнина. Постановката е създадена по текстове на средновековни хронисти и на български поети и драматурзи и представя събитията, довели до обявяването на въстанието на Асен и Петър. В двора на емблематичния търновски храм митрополит Григорий отслужи благодарствен водосвет.

Спектакълът „Величието Асеневци“ предизвика бурни овации сред стотиците търновци, които празнуваха в двора на църквата „Св. Димитър“.
Спектакълът „Величието Асеневци“ предизвика бурни овации сред стотиците търновци, които празнуваха в двора на църквата „Св. Димитър“.

„ДНЕС ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТНОВО Е СЪРЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ. ЗАСТАНАЛИ СМЕ ВЪРХУ КЪСЧЕ СВЕЩЕНА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, НА КОЕТО ПРЕДИ 830 ГОДИНИ болярите Петър и Асен поставят началото на Втората българска държава. Двамата смели и достойни мъже, превърнали се в държавници, слагат край на владичество на Византийската империя. Въстанието, което двамата прокламират, освобождава българските земи, но и поставя началото на един важен процес, укрепил българската държавност и духовност. Оттук започва не само историята на Втората българска държава, но и въстанието на Търновската архиепископия, която по-късно ще доведе до основаването на Българската патриаршия. Оттук започва най-славният и бляскав период от историята на хилядолетния Търнов“, каза в тържественото си слово кметът на общината инж. Даниел Панов. След това припомни, че градът е обявен за столица на България и тогава започва столичният период, който продължава 208 години. Търново става градът, за който средновековните хронисти и пътешественици пишат, че той е Трети Рим и Втори Константинопол. „Търново става не само един от най-важните в политически, военен и дипломатически аспект градове в Европа през Средните векове. Създаването на Търновската книжовна, художествена и архитектурна школа превръща града в един от значимите, влиятелни, културни и духовни центрове на Югоизточна Европа. Династията на Асеневци – Петър, Асен, Калоян, Иван Асен Втори, дават на Търново блясък и слава, които са непомръкващи и до днес“, каза още кметът.

1.Велик1.	Великотърновският митрополит Григорий отслужи молебен, на сцената до него са кметът инж. Даниел Панов и двамата зам.-председатели на Народното събрание Димитър Главчев и Иван Ивановотърновският митрополит Григорий отслужи молебен, на сцената до него са кметът инж. Даниел Панов и двамата зам.-председатели на Народното събрание Димитър Главчев и Иван Иванов
Великотърновският митрополит Григорий отслужи молебен, на сцената до него са кметът инж. Даниел Панов и двамата зам.-председатели на Народното събрание Димитър Главчев и Иван Иванов

„Велико Търново има изключително важно място в историята на българската държавност и духовност. Вашият град има изключителна привилегия два пъти да полага началото на българската държавност. Тук е домът на българския парламентаризъм, на първата ни Конституция, на Независимостта. Точно тук, на това място, преди 830 г. братята Петър и Асен слагат край на владичеството на Византийската империя и полагат основите на Втората българска държава. В бурните смутни и драматични времена на 12 век те не просто възстановяват българската държавна традиция, а стават основатели на династия, която ще превърне Търново и България в решаващ фактор на Балканите, в Югоизточна и в цяла Европа през Средните векове. Въстанието на Петър и Асен отеква далеч зад пределите на България, то се превръща във важен политически и държавнически акт, който прекроява европейската политическа, военна и дипломатическа карта. Това събитие е особено важно за историята на българската държавност, защото категорично показва продължаването на държавната традиция от времената на Първото българско царство“, каза в приветствието си зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.
В двора на църквата почти през целия ден доброволците от търновския клуб „Традиция“ пресъздаваха Димитровденски народен събор. Мъжете и жените показаха атрактивни одежди, въоръжение, средновековни занаяти, характерни ястия. Те бяха направили и малък средновековен параклис, в центъра на който през целия ден стоя иконата на свети Димитър Солунски. Тя е копие на оригиналната икона, която стои зад мощите на светеца в църквата „Св. Димитър“ в Солун. На тази икона св. Димитър не е изобразен с копие, на кон и облечен в доспехи, а с римска тога, така както по принцип е бил рисуван светецът в 12 век.
Тържествата завършиха в музей „Възраждане и Учредително събрание”, където беше валидиран пощенски блок с марки и пликове, посветени на знаковата годишнина.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!