МОН дава 14 000 лв. на СОУ "Емилиян Станев" по пилотна програма | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

МОН дава 14 000 лв. на СОУ „Емилиян Станев” по пилотна програма

Публикувана на: 16.11.2015г. 635 прегледа

От началото на тази година гимназията съхранява информацията си в облачни технологии

 

СОУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЛЕЗЕ В ПИЛОТЕН ПРОЕКТ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА. Проектът е част от Стратегията за ефективно внедряване на информационните технологии в образованието и науката.

Няма друго училище от областта, което да е одобрено за участие в министерската програма. Тя е насочена към учениците от 5 до 7 клас и в проекта може да участва само един-единствен клас.

Близо 14 000 лв. ще получи най-голямата гимназия в областта по програмата на образователното ведомство. С тези средства ръководството ще може да закупи лаптоп за всяко дете от избрания клас, персонален компютър ще имат и всички учители, които работят с паралелката. Екипът ще премине обучение, което е стартът на проекта. След това според предварителния замисъл програмата ще продължи с още два големи модула – изграждане на видеонаблюдение в училището и въвеждането на безконтактни карти за достъп до сградата. Идеята на тези карти е учениците и учителите да влизат в училището, без да е нужно да ги показват, достатъчно ще е да ги носят. Устройството да ги разпознава и прочита, без значение къде са поставени – в джоб на дреха или в ученическата раница, обяснява директорът на гимназията Кина Котларска.

Три училища са се борили за влизане в пилотния проект. Те са били подадени от Регионалния инспекторат по образованието. СОУ „Емилиян Станев” печели съревнованието, защото отговаря на всички изисквания на Министерството на образованието. Има повече от 600 ученици, гарантиран постоянен достъп във всяко ъгълче на сградата и повече от една паралелка във възрастовата група 5 – 7 клас. Освен това ведомството е искало и училището да показва траен интерес към използването на информационни технологии в образованието.

„През последните три години ние активно работим по въвеждането на информационните технологии в училище. Искаме или не, времето е такова, децата работят с компютри, живеят в дигитален свят, затова е по-добре да го правят съзнателно и така, че това да им генерира доходи, след като пораснат”, категорична е Кина Котларска. Затова и екипът й работи по разкриването на нови и атрактивни специалности като „Графичен дизайн”, по който има вече няколко приема, и „Защита на информацията”, която се оказа една от най-предпочитаните специалности тази година. Освен това в училището има модерно звукозаписно студио, в което учениците, които учат музика, могат да работят със съвременен софтуер за обработване на звука.

ОТ НАЧАЛОТО НА ТАЗИ УЧЕБНА ГОДИНА СОУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ” ПОЛЗВА И Т.НАР. ОБЛАЧНИ ТЕХНОЛОГИИ. „Хранилището в интернет, по-известно като облак, съхранява огромно количество данни – 1 терабайт на човек. Засега там сме качили целия учебен план и разпределението на часовете. Облакът дава възможност за синхронизиране на всички устройства – мобилни телефони, компютър в училище, домашен лаптоп, така че моите колеги могат да ползват данните, без значение къде се намират”, обяснява г-жа Котларска. И допълва още, че фирмите, които дават достъп до облачните технологии, съхраняват копие на всеки файл и при срив в системата възстановяват цялата информация.

Достъпът до облака е с персонален код, което прави информацията изключително защитена. Технологията дава възможност няколко човека едновременно да работят върху един и същи файл, без да си пречат, могат да нанасят корекции, да ги запаметяват, да изтриват, без да се налага да копират файловете, и след това отново да ги връщат в облака.

Следващата голяма мечта на Кина Котларска е да направи сайта на училището модерен и в две части. Едната ще е публична, а другата – вътрешна. Тя ще е качена в облак и до нея достъп ще имат учениците и учителите, като всеки от тях ще разполага с по един терабайт място.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!