"Детска академия на Телерик" обучава 36 бъдещи програмисти | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

„Детска академия на Телерик“ обучава 36 бъдещи програмисти

Публикувана на: 27.11.2015г. 675 прегледа

Домакин на заниманията е най-голямата гимназия във В. Търново СОУ „Емилиян Станев“

 

36 БЪДЕЩИ ГЕНИИ В ПРОГРАМИРАНЕТО СЕ ОБУЧАВАТ В „ДЕТСКА АКАДЕМИЯ НА ТЕЛЕРИК“, КОЯТО Е ОТВОРИЛА СВОЯ ШКОЛА В СОУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Малките програмисти са на възраст от 4 до 6 клас и са разделени в две групи – начинаещи и напреднали. Всички са преминали през тест, за да станат ученици в академията, и само преди няколко дни някои от тях са участвали в първото си онлайн състезание.

С начинаещите работи Тодорка Еленина, учител по информатика и информационни технологии в гимназията, а с напредналите се занимава програмистът Димитър Стефанов. Децата се учат да пишат кодове, да правят програми, да програмират игри, вече могат да изработват компютърни приложения. „Изглежда и звучи много сложно, но за децата е възможно. Още повече че Министерството на образованието обръща все повече внимание на технологиите. За съжаление обаче часовете по информатика са два в девети клас, а с новите промени тези часове остават само за математическите гимназии. Въвеждат информационно моделиране в 3 и 4 клас, но това е друга тема вече“, казва директорът на училището Кина Котларска и така обяснява мотивацията си да отвори врати за „Детската академия на Телерик“, която е насочила вниманието си към малките ученици, които са отворени за наглед сложната материя.

24 момчета и момичета посещават начинаещата група на Тодорка Еленина. Всички деца са ученици в СОУ „Емилиян Станев“. Те учат начално програмиране и език на програмиране С/С++. „Според правилата на школата всяко дете трябва да се яви поне на едно от петте онлайн състезания, които програмата прави през годината. Първото беше на 21 ноември. 13 от малките ни програмисти се явиха и половината от тях завършиха състезанието с максимален брой точки – 300. Въпреки че няма как да им дадем медали, това за тях е огромна мотивация да продължат и да повярват, че могат да бъдат програмисти“, разказва Тодорка Еленина. В групата на напредналите идват ученици и от други училища. Те са само 12, но са възможно най-добрите малки програмисти в града в момента.

„ДЕТСКА АКАДЕМИЯ НА ТЕЛЕРИК“ Е НАЦИОНАЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ДЕЦА ОТ 4 ДО 6 КЛАС ПО ПРОГРАМИРАНЕ. Организира се от софтуерната компания Telerik, a Progress company. Идеята на тази програма е децата постепенно да навлязат в програмирането, като първо се запознаят с компютъра и неговите възможности. Часовете развиват логическото им мислене и умения, които след това ще намерят приложения в различни сфери от живота. Освен това тези занимания са и вид подготовка на малчуганите за състезания и олимпиади по информатика.

Цялото обучение е напълно безплатно за децата, които показват талант в тази сфера. Академията съществува от 2011 г. и има школи в 10 града в България. СОУ „Емилиян Станев“ се включва за първа година в инициативата.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!