Възстановиха най-старата църква в общината в Полски Сеновец с пари от Европа и дарители | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Възстановиха най-старата църква в общината в Полски Сеновец с пари от Европа и дарители

Публикувана на: 16.12.2015г. 418 прегледа

Председателката на Общинския съвет Маринета Йорданова подари икона при освещаването на храма

 

Църквата ,,Св. Теодор Стратилат” в Полски Сеновец е строена през 1836 – 1837 година със султански ферман и е най-старата в общината. 10 години по-късно в църковния двор е построено килийното училище. Дълги години за камбана на църквата служи стоманено клепало. След основен ремонт през 1922 година е издигната днешната камбанария, а през 1931 година се доставя сегашната камбана, която тежи 320 кг. През турско църквата е била най-важният културен център в селото. Около нея се групират будните селяни и от нея излизали всички инициативи за просвета на българското население.

През пролетта на 2015 година започна основен ремонт на църквата по европейски проект. След извършването на основния ремонт храмът обаче е почистен и подготвен за служба от църковните настоятели. Благодарение на общите усилия в края на ноември храмът бе осветен и отворен след ремонта, а на церемонията присъстваха председателят на Общинския съвет Маринета Йорданова и разбира се, новият кмет на селото Йордан Михайлов.

За провеждането на празника по освещаването на църквата беше подготвен курбан за здраве от семейство Пенка и Костадин Тонкови. С парични и предметни дарения участваха и много други жители на Полски Сеновец. От името на общината Маринета Йорданова дари на църквата иконата на, Света Богородица.

1612

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!