Френският посланик награди трима педагози с орден "Академични палми" и откри изложба | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Френският посланик награди трима педагози с орден „Академични палми“ и откри изложба

Публикувана на: 17.12.2015г. 604 прегледа

ДИРЕКТОРЪТ НА СОУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ КИНА КОТЛАРСКА, УЧИТЕЛКАТА ПО ФРЕНСКИ ЕЗИК В ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“ КРАСИМИРА ГУБЕРКОВА И ДОЦ. ИВАНКА ПОПОВА, ДЪЛГОГОДИШЕН ПРЕПОДАВАТЕЛ В КАТЕДРА „РОМАНИСТИКА” ВЪВ ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, станаха носители на почетното звание „Рицар на академичните палми”. Лично посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан дойде във Велико Търново, за да награди тримата педагози.

„Много дълго време тази награда беше запазена само за университетски преподаватели, но от няколко години Министерството на образованието в моята страна удостоява с почетното звание и учители. За мен е чест да връча ордена на г-жа Кина Котларска, благодарение на която вече и в това училище се изучава френски език“, каза по време на официалната церемония в СОУ „Емилиян Станев“ Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан.

Той призна, че когато встъпил в длъжност, си дал обещание да посети всички училища в България, в които децата изучават родния му език. В СОУ „Емилиян Станев“ той е за първи път, но не скри изумлението си от добрия френски, на който малчуганите говорят. Специално за посланика третокласниците, които учат френски език съвсем отскоро, бяха подготвили стихове и песни. С малкия си концерт децата почетоха 100-годишнината на Едит Пиаф.

Няколко часа по-късно г-н Дьо Кабан беше гост и на Езикова гимназия, където връчи орден на учителката по френски език Красимира Губеркова. След това във Великотърновския университет посланикът награди с почетното звание „Рицар на академичните палми” доц. д-р Иванка Попова, дългогодишен преподавател в катедра „Романистика”. Тя е удостоена със званието с декрет на министър-премиера на Франция по предложение на министъра на образованието на Франция за нейните педагогически и научни заслуги, както и за ангажираността й в преподаването на френския език и култура.

След церемонията Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан изнесе лекция пред студентите на тема: „Променената политическа реалност в Европа и влиянието й върху младежката мобилност”.

В момента във Великотърновския университет се обучават по френски език 75 души в специалностите „Романистика“, „Приложна лингвистика с френски и втори чужд език“, „Приложна лингвистика с френски като втори чужд език“, „Български и френски език“, „История и френски език“ и „Френска филология“. Вузът предлага и магистратури по транслатология с френски език.

Четирима студенти от френски университети се обучават във Великотърновския университет по програма „Еразъм+” в английска филология и изобразително изкуство, a девет студенти от вуза са на обучение във френски университети. 14 са договорите по програма „Еразъм +” с университети във Франция, припомнят от ВТУ.

Посланикът и ректорът проф. д-р Христо Бонджолов проведоха и работна среща, на която обсъждаха сътрудничеството между Великотърновския университет и университети във Франция, както и бъдещи съвместни инициативи.

ПО ВРЕМЕ НА ПОСЕЩЕНИЕТО СИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО КСАВИЕ ЛАПЕР ДЬО КАБАН ОТКРИ И ИЗЛОЖБА, посветена на творчеството на прочутия френски график Андре Дьорен. Експозицията „Сатирикон” е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, а организатори са посолството на Франция, Френският културен институт и Община Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!