Животновъди се стягат за традиционния събор на овцевъдите край Лясковец | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Животновъди се стягат за традиционния събор на овцевъдите край Лясковец

Публикувана на: 14.01.2016г. 630 прегледа
Организаторите очакват събитието да привлече над 180 000 посетители

 

ТАЗИ ПРОЛЕТ ЗА ПЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ КРАЙ ПЕТРОПАВЛОВСКИЯ МАНАСТИР. В него ще вземат участие фермери и занаятчии от над 20 държави. Форумът ще бъде открит от 200 гайдари, които ще внесат родопски дух в тазгодишното издание. Традиционните за събора прояви ще се състоят отново, тъй като според организаторите те са се превърнали в запазена марка на фермерското изложение.

„НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ СЕ УТВЪРДИ КАТО НАЙ-МАСОВОТО СЪБИТИЕ В СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ. То е единственото по рода си в цяла Европа”, заяви Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на млечните овце в България. Той подчерта, че първото издание на форума през 2012 година е било разположено на 45 дка и постепенно теренът се е увеличавал, като предстоящото ще заема 100 дка. Миналата година събитието е привлякло 160 000 души публика, а прогнозата на организаторите за петото издание е посетителите да надхвърлят 180 000 човека.

ФЕРМЕРСКИЯТ ФОРУМ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 6, 7 И 8 МАЙ, А СРЕД АКЦЕНТИТЕ В ПРОГРАМАТА СА ИЗЛОЖЕНИЕ на породисти овце, кочове, агнета, кози, кучета, селскостопанска техника и оборудване. Стопаните ще представят своите продукти от овче и козе мляко и месо. Ще има състезание по теглене от коне тежковози, народни борби и фермерски надпревари. В някои от шатрите майстори ще представят занаяти и музейни експозиции, а кулинарите ще могат да демонстрират готварските си умения. За доброто настроение ще се погрижат ансамбли и индивидуални изпълнители, които ще участват в традиционния конкурс „Забеляло ми е агънце”, а вълнуващо шоу ще представят нестинари.

Симеон Караколев съобщи, че очаква одобрение на негово предложение за ПРОВЕЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ В ДЕВЕТ ДЪРЖАВИ. Това са Австрия, Чехия, Словакия, Хърватия, Босна, Сърбия, Румъния и Грузия. „Контактувам с различни организации в цяла Европа. Това, което правим тук, е нещо, което впечатлява и тях. Когато реализираме инициативата за провеждане на събори в посочените държави, се надявам всяка от тях да внесе своята специфика в програмата. Моделът на събитието е работещ и смятам, че ще пожъне успех и в чужбина”, посочи председателят на асоциацията.

Той информира още, че лятото ще се проведе първото издание на събора „Ирин Пирин” край Разлог и амбицията на организаторите е то да се превърне в притегателно място за посетители в Югозападна България. „Идеята ни е „Ирин Пирин” да съчетава фолклор, български традиции и занаяти.

Оказа се, че българинът има особено влечение към подобен тип събития. Доказателство за това е броят на посетителите на Роженския събор миналата година – 350 000 души. Няма друго събитие, привлякло толкова голяма публика и толкова много участници през миналата година”, допълни Владислава Андреева. Събитието е планувано да се състои във времето между Националния събор на овцевъдите и второто издание на Роженския събор.

Организаторите съобщиха още, че през есента отново ще има „Скариада”, а специален гост ще бъде сръбската звезда Цеца Величкович.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!