Новини

Животновъди се стягат за традиционния събор на овцевъдите край Лясковец

Организаторите очакват събитието да привлече над 180 000 посетители

 

ТАЗИ ПРОЛЕТ ЗА ПЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ КРАЙ ПЕТРОПАВЛОВСКИЯ МАНАСТИР. В него ще вземат участие фермери и занаятчии от над 20 държави. Форумът ще бъде открит от 200 гайдари, които ще внесат родопски дух в тазгодишното издание. Традиционните за събора прояви ще се състоят отново, тъй като според организаторите те са се превърнали в запазена марка на фермерското изложение.

„НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ СЕ УТВЪРДИ КАТО НАЙ-МАСОВОТО СЪБИТИЕ В СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ. То е единственото по рода си в цяла Европа”, заяви Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на млечните овце в България. Той подчерта, че първото издание на форума през 2012 година е било разположено на 45 дка и постепенно теренът се е увеличавал, като предстоящото ще заема 100 дка. Миналата година събитието е привлякло 160 000 души публика, а прогнозата на организаторите за петото издание е посетителите да надхвърлят 180 000 човека.

ФЕРМЕРСКИЯТ ФОРУМ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 6, 7 И 8 МАЙ, А СРЕД АКЦЕНТИТЕ В ПРОГРАМАТА СА ИЗЛОЖЕНИЕ на породисти овце, кочове, агнета, кози, кучета, селскостопанска техника и оборудване. Стопаните ще представят своите продукти от овче и козе мляко и месо. Ще има състезание по теглене от коне тежковози, народни борби и фермерски надпревари. В някои от шатрите майстори ще представят занаяти и музейни експозиции, а кулинарите ще могат да демонстрират готварските си умения. За доброто настроение ще се погрижат ансамбли и индивидуални изпълнители, които ще участват в традиционния конкурс „Забеляло ми е агънце”, а вълнуващо шоу ще представят нестинари.

Симеон Караколев съобщи, че очаква одобрение на негово предложение за ПРОВЕЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ В ДЕВЕТ ДЪРЖАВИ. Това са Австрия, Чехия, Словакия, Хърватия, Босна, Сърбия, Румъния и Грузия. „Контактувам с различни организации в цяла Европа. Това, което правим тук, е нещо, което впечатлява и тях. Когато реализираме инициативата за провеждане на събори в посочените държави, се надявам всяка от тях да внесе своята специфика в програмата. Моделът на събитието е работещ и смятам, че ще пожъне успех и в чужбина”, посочи председателят на асоциацията.

Той информира още, че лятото ще се проведе първото издание на събора „Ирин Пирин” край Разлог и амбицията на организаторите е то да се превърне в притегателно място за посетители в Югозападна България. „Идеята ни е „Ирин Пирин” да съчетава фолклор, български традиции и занаяти.

Оказа се, че българинът има особено влечение към подобен тип събития. Доказателство за това е броят на посетителите на Роженския събор миналата година – 350 000 души. Няма друго събитие, привлякло толкова голяма публика и толкова много участници през миналата година”, допълни Владислава Андреева. Събитието е планувано да се състои във времето между Националния събор на овцевъдите и второто издание на Роженския събор.

Организаторите съобщиха още, че през есента отново ще има „Скариада”, а специален гост ще бъде сръбската звезда Цеца Величкович.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *