8 четения

12 000 евро спечели СОУ „Емилиян Станев“ по европейски проект

МАЛКО НАД 12 000 ЕВРО СПЕЧЕЛИ СОУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПРОЕКТ „ТЯ/ТОЙ РАВНОПОСТАВЕНИ В ЕВРОПА“. Средствата са по програма „Еразъм +“ и ще бъдат изразходвани в продължение на две години, колкото продължава проектът. Девет училища от България, Турция, Гърция, Финландия, Румъния, Португалия, Полша, Италия и координиращата страна Испания ще работят заедно по темата.

Равнопоставеност и равенство са двете понятия, които учителите и учениците ще изследват през тези две години. Те ще търсят като за начало как въпросните понятия са отразени в учебната документация и учебните програми. „И понеже аз, като историк, отдавна се занимавам с темата за половете, равенството и равнопоставеността, мога да ви кажа отсега, че в учебната документация този въпрос изобщо не присъства. Затова накрая нашият екип ще се опита да си състави своя програма за допълващи дейности, за да запълним липсите“, обяснява директорът на училището Кина Котларска. И допълва, че идеята на проекта е да подкрепи пола в неравностойно положение, а в родното училище това се оказват момчетата.

Преди да решат дали искат да участват в проекта, нейните учители провели експеримент в класовете си. Те дали на децата си рисунка, в която имало три мечета – едното сервирало торта, второто гледало телевизия, третото играело. Мечетата били така нарисувани, че по нищо не личало кое е женско и кое мъжко, но въпреки това 95% от децата казали, че майката сервира, а таткото гледа телевизия. В един от четвъртите класове експериментът бил продължен с конкретна задача, която отново доказала, че над 80% от грижите за семейството са приоритет на жената.

Проектът е насочен към началния курс, затова и в него ще участват деца от I до IV клас. Според сформирания екип това е възрастта, в която се полагат много основи и това е възрастта, в която биха могли да бъдат променени традиционни вярвания и навици.

Всички учители ще преминат обучение, те ще могат да пътуват до някои от страните партньори, за да обменят опит и да вземат от практиката на своите колеги. СОУ „Емилиян Станев“ ще бъде домакин на международната среща през април.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *