Ученици от СОУ „Емилиян Станев“ подредиха изложба след визитата си в Словения

РИСУНКИ, КАЛИГРАФИЯ, БИЖУТА, ИЗДЕЛИЯ ОТ КОЖА, ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН, КНИЖКИ И ДРУГИ ПРЕДМЕТИ, КАКТО И ЖИВО ИЗКУСТВО показаха в изложба възпитаници на СОУ „Емилиян Станев“. Експозицията на талантливите ученици е част от проекта, по който гимназията работи „Арт нуво – арт ренуво“. Всички произведения, които участват в изложбата, са правени по време на визитата на учениците в Словения през януари тази година.

Магдалена Дончева, Магдалена Димитрова, Алпер Селим, Георги Ангелов, Надежда Златкова, Цветелина Славчева, Златина Ангелова, Стефка Стойкова, Велислава Велчева и Цветомир Богданов са младите художници, които са имали възможност да пътуват до Любляна заедно с техните ръководители Антоанета Палангурска, Галя Везирова и Бояна Пеева.

Момчетата и момичетата са се запознали с особеностите на стила арт нуво в Словения. Участвали са в различни ателиета, подчинени на стила арт нуво и са гледали представление на тема „Денят на един калиграф”. Ателиетата са били свързани с архитектурата, рисуването, калиграфията, графичния дизайн, децата са изработвали бижута, работили са с микроскоп, изучавали са литературата, свързана със стила, и са правили живо изкуство. Това е рисуване с бактерии, които в процеса на рисуване представляват безцветна прозрачна течност.

Бактериите се отглеждат специално за целта и са с различен цвят. Цветът обаче остава тайна за художниците, докато те рисуват, затова трябва да бъдат много прецизни. „Децата получиха различни съдове, в които бяха отгледани бактериите. Всяка бактерия е с различен цвят, но какъв точно, не се вижда, защото в началото всички са прозрачни. Работи се със стъклени пипети, с които учениците взимат капки от различните бактерии и ги пренасят в кръгъл съд, където всъщност се прави рисунката“, обяснява учителката им по рисуване Бояна Пеева. След това, когато рисунката е готова, съдът се запечатва и в него бактериите започват да се развиват. След ден-два си показват истинските цветове.

55 000 евро е стойността на проекта, който е по програма „Еразъм +”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *