25 четения

В СОУ „Емилиян Станев“ правиха маски и нестинарски кукли

Гимназията чества патронния си празник с Ден на наследството, изложби и концерти

С ДЕН, ПОСВЕТЕН НА НЕМАТЕРИАЛНОТО НАСЛЕДСТВО НА БЪЛГАРИЯ, КОЕТО Е ПОД ЗАКРИЛАТА НА ЮНЕСКО, ЗАПОЧНА ПРАЗНИЧНАТА СЕДМИЦА В СОУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Възпитаниците на най-голямата гимназия в областта говориха за Бистришките баби, чипровските килими, нестинарството и обичая „Сурва”, които са в списъка на защитеното ни богатство. Почти във всички класове часът на класния ръководител вчера беше посветен на темата.

„Избрахме я, защото се навършват 60 г. от приемането на България в ЮНЕСКО, а и защото ние сме училище, което е асоциирано към световната организация. При малките, както винаги, беше най-интересно, защото те правиха кукли нестинарки и маски“, разказва директорът на училището Кина Котларска. И допълва, че специално на обичая „Сурва” е посветена и изложбата на III б и III в клас. Учениците на Сребринка Лакова и Галя Николова са рисували обичая и най-добрите рисунки вчера бяха подредени в училището.

Художниците от II б клас правиха рисунка с мотиви от чипровски килими
Художниците от II б клас правиха рисунка с мотиви от чипровски килими

Днес празничната седмица продължава с концерт на класа по акордеон и синтезатор на Станимир Демирев и с урок на проф. Мария Спасова, която е преподавател по старобългарски език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Тя влезе в часа на II г, за да покаже на малчуганите как са изглеждали старобългарските букви, как са били създадени и как се изписват.

В ранния следобед IV д ще търси в училището съкровищата на Емилиян Станев. Съкровищата, които са най-вече текстове на писателя, са скрити от тийнейджърите от 11 в, които по този начин са решили да помогнат на по-малките си приятели да опознаят огромното училище и да преминат по-лесно в по-горната степен на образование. Късно вечерта пред Факултета по изобразително изкуство ще бъде открита още една изложба на ученици от СОУ „Емилиян Станев“.

Празничният концерт е в петък от 10 часа в актовата зала на училището.

Снимки Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *