Горнооряховецът д-р Йордан Бирданов оперира с робота „Да Винчи”

Хирургът работи с апаратура на стойност 2 млн. евро

 

ОПЕРАЦИИ С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ СВЕТОВНА АПАРАТУРА – СИСТЕМАТА „ДА ВИНЧИ“, ПРАВИ Д-Р ЙОРДАН БИРДАНОВ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Той е началник на хирургичното отделение на столичната клиника „Доверие“ и един от малкото специалисти по роботизирани операции. Уредът е пригоден за миниинвазивни интервенции в областта на хирургията, гинекологията и урологията. В събота д-р Бирданов посети Велико Търново, за да прегледа безплатно пациенти в Диагностично-консултативния център. Той консултира 10 души, като на част от тях назначи допълнителни изследвания, а останалите предстои да оперира в клиниката, в която работи.

Горнооряховският лекар е завършил медицина в София през 2000 година, а след това специализирал обща хирургия в столичната болница „Св. Анна“. В хирургичната клиника ПОПАДНАЛ НА ПРОФЕСОР ТОМА ПОЖАРЛИЕВ, КОЙТО Е ПИОНЕР НА ЛАПАРОСКОПСКИТЕ ОПЕРАЦИИ У НАС. Д-р Бирданов започнал да усвоява миниинвазивната хирургия, а след специализацията си се прехвърлил да работи в новосъздадената тогава болница „Доверие“, където от 4 години е началник на хирургичното й отделение. Има няколко специализации във Франция, Англия, Шотландия, Гърция, Турция, Германия. Заминава се основно с лапароскопски операции при заболявания на жлъчния мехур, жлъчните пътища, хернии и рак на дебелото черво.

От две години болницата, в която лекува, разполага с робот „Да Винчи“, който е най-съвременната технология в света за безкръвни операции. Горнооряховският лекар преминал обучение за работа с уреда в Белгия.

“МЕЖДУ ПАЦИЕНТА И ХИРУРГА СТОИ РОБОТ. ТОЕСТ ОПЕРАЦИЯТА СЕ ИЗВЪРШВА ОТ ХИРУРГ, КОЙТО РЪКОВОДИ ТАЗИ РОБОТИЗИРАНА СИСТЕМА ЧРЕЗ ДЖОЙСТИК. Така всъщност ръцете на робота се управляват от оператора. Основните предимства са, че този метод дава много по-добра визуализация. Хирургът стои на една конзола, в която се дава изглед, сякаш е в тялото на пациента, получава 3D изображение. Виждат се всички органи, системи, кръвоносни съдове и така се добива много добра представа за състоянието на човека. Движенията могат да са на 360 градуса, по-изчистени и прецизни са, а ръцете на робота са три. Четвъртата държи камерата“, обясни д-р Бирдаров. Той уточни, че с робота травмата върху човешкото тяло е по-малка и пациентите се възстановяват по-бързо. Уредът щади тъканите и оперираното място регенерира без същата степен на болка, както при конвенционалните интервенции. Роботизираните операции се правят с пълна упойка.

„РОБОТЪТ Е ПОДХОДЯЩ ЗА ОПЕРАЦИИ В ОБЛАСТТА НА МАЛКИЯ ТАЗ. Най-голям брой операции с него се правят на простатата и при гинекологични заболявания. Подходящ е и за дебелото черво, но у нас пациентите идват в много напреднал стадий на рака – трети, четвърти, и тогава невинаги са подходящи за тази миниинвазивна хирургия“, обясни той.

Определени заболявания, които трябва да бъдат лекувани чрез интервенции с робота, се поемат от здравната каса. Те са свързани само с гинекологични болести. Всички останали са платени за пациентите. „Единственият недостатък на роботизираните операции е заплащането. Пациентите трябва да платят 10 000 лева, защото така са направени инструментите на робота, че имат само 5 живота. Компютърът отчита броя интервенции и след този срок вече не приема тези инструменти“, обясни д-р Бирданов.

Най-голям интерес към тези интервенции проявяват българи, които живеят в чужбина, гърци, кипърци, англичани и французи. Причината за това е, че в България листата от чакащи не е толкова голяма в сравнение с останалите страни.

Горнооряховският хирург подчерта, че това е най-съвременната медицинска апаратура и благодарение на нея В СТРАНАТА НИ СЕ ЛЕКУВА НА СВЕТОВНО НИВО. Признава, че това е причината да остане да работи у нас, вместо да търси реализация извън пределите на България.

„Попаднах в много добра болница и мога да практикувам съвременна медицина. Ако отида на Запад, не съм сигурен, че ще имам достъп до такава апаратура. Единственото сигурно е, че заплащането ще е по-добро“, заяви той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *