Чужденци се учат да плъстят вълна и да рисуват върху медальони в СОУ „Емилиян Станев“

48 УЧЕНИЦИ И 17 УЧИТЕЛИ ОТ ШОТЛАНДИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, РУМЪНИЯ И СЛОВЕНИЯ ПРИСТИГНАХА ВЧЕРА В СОУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ на поредната обучителна визита по проект „Арт Нуво – Арт Ренуво”. За него гимназията спечели 55 000 евро по програма „Еразъм +“. Идеята на проекта е учениците, особено тези, които се занимават с изкуство, да опознаят отблизо стила „Арт Нуво”, последният единен европейски стил в изкуството в края на XIX – началото на XX в. Остатъци от този стил има и във Велико Търново и това е провокирало учителите да се включат в проекта и да провокират интереса на учениците си. Антоанета Палангурска, учител по история и координатор на проекта, Галя Везирова и Бояна Пеева, учители по английски и изобразително изкуство, са педагозите от търновската гимназия, които работят по проекта.

Гостите от чужбина за първи път се учиха да плъстят вълна.
Гостите от чужбина за първи път се учиха да плъстят вълна.

С АТЕЛИЕТА ПО РИСУВАНО СТЪКЛО, БИЖУТА И ПЛЪСТЕНЕ НА ВЪЛНА ЗАПОЧНА ВЧЕРА ОБУЧЕНИЕТО НА НАШИТЕ ДЕЦА И ГОСТИТЕ ОТ СТРАНИТЕ ПАРТНЬОРИ. Анастасия Тонкова, асистент във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет, води ателието по рисуване върху огледала и стъкло. Бояна Пеева, учител в гимназията, занимава учениците с рисуване върху медальони и екслибрис, а Марияна Гелова, доброволец в проекта, запознава чужденците с плъстене на вълна. До края на седмицата участниците в проекта ще имат още занимания по графичен дизайн и витраж със Светлана Бенкова, учител в СОУ „Емилиян Станев“, ателие по архитектура с Анастасия Тонкова, Кристина Цолова ще води уъркшопа за изработване на сувенири. Кулминацията в обучителната среща в старата столица ще бъде ателието за изработване на лампи, което ще ръководи Николай Табаков. В края на визитата си гостите ще участват и в още едно интересно занимание – работилница по музика, която ще води доброволецът по проекта Койно Койнов.

В четвъртък вечерта учениците и учителите ще се съберат на интернационална вечер, в която всички ще опитат най-вкусните родни рецепти. Тогава е предвидено всяка страна да представи традиционната си музика и танци.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *