Близначки всеки ден пътуват от Дряново, за да учат акордеон в СОУ „Емилиян Станев“

ПО ПЪТЯ КЪМ СВЕТОВНИТЕ СЦЕНИ


Мария Десислава и Дарена Светослава свирят на инструменти, от които в страната има само 10

 

МАРИЯ ДЕСИСЛАВА И ДАРЕНА СВЕТОСЛАВА ДИМИТРОВИ ПЪТУВАТ ВСЕКИ ДЕН ОТ ДРЯНОВО С ВЛАКА, ЗА ДА УЧАТ АКОРДЕОН ПРИ ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ УЧИТЕЛИ ПО ТОЗИ ИНСТРУМЕНТ СТАНИМИР ДЕМИРЕВ. Двете близначки имат забавна съдба, или те умеят да разказват живота си дотук по весел начин и с чувство за хумор. Мария Десислава и Дарена Светослава завършват СОУ „Емилиян Станев“ и в момента се подготвят и за матурите си, и за участие в поредния си конкурс, този път в Германия. Натрупали са куп награди от национални и световни музикални състезания, от областни и национални олимпиади по различни предмети и са пълни отличнички. Преди две години свириха в Рим пред българските общности и бяха на крачка от това да отидат на аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск.

„Бяхме на 4 г., когато мама ни записа на пиано. Имаме с три години по-голяма сестра Калина Дария, която свиреше на пиано, а ние й пречехме, все пипахме клавишите, докато тя се упражняваше. И майка ни реши да използва тази ни страст и ни прати на уроци“, разказва Мария Десислава. След това Дарена Светослава допълва, че понеже и двете никак не искали да спят на обяд в детската градина, като навършили 5 години, майка им връчила една бележка на учителката, за да ги пуска сами да се прибират у дома. Така малките бунтарки ходели на уроци, вместо да спят.

Една година двете свирили на пиано при Светлин Георгиев. Той обаче напуснал читалището и на неговото място дошла Виктория Цуцова, която била акордеонист. За няколко месеца двете свирили и на пиано, и на акордеон, след което г-жа Цуцова решила, че талантът им е в акордеона. „И добре че стана така, защото пианисти – много. Макар че тогава не сме имали право на глас, днес сме много благодарни за този избор, който възрастните са направили“, почти в един глас казват момичетата.

БИЛИ В ЧЕТВЪРТИ КЛАС, КОГАТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ СИ ДАЛИ СМЕТКА, ЧЕ МНОГО ОБИЧАТ АКОРДЕОНА. ТОГАВА ЗАПОЧНАЛИ ДА ХОДЯТ НА УРОЦИ ПРИ ДИАНА СТАНЧЕВА В ПЛОВДИВ. Баща им всяка събота ги водел до там, но тези съботи били през зимата и за всички било много тежко това постоянно минаване на Шипка, затова родителите им издържали точно три месеца и експериментът приключил. В пети клас Мария и Дарена били записани в СОУ „Емилиян Станев“ при Станимир Демирев, с когото те постигат успехи и досега. По едно време дори оглавиха ранглистата на акордеонистите в България.

„Чакането по спирките най-много ни тежи. Такава загуба на време е това. Да не говорим, че през зимата е ужасно неприятно, защото отиваме на гарата мокри, чакаме влака един час, той обикновено закъснява. Случвало се е да закъснява с два часа, а пътуването до Дряново е само 30 минути“, казва Мария Десислава. След това допълва, че за да уплътняват времето си, в тези часове на чакане двете четат и подготвят уроците си. Защото вкъщи за това няма време, там те само се упражняват да свирят. Освен че четат уроците си, двете признават, че много обичат да четат и книги. Ремарк е любимият автор на Мария Десислава, която признава, че харесва авторите между двете световни войни. Това е любимият период и на Дарена Светослава, която си пада и по Никълъс Спаркс. Мария го смята за глезотия, но и тя го чете понякога.

ДНЕС ДВЕТЕ МОМИЧЕТА СА СРЕД МАЛКОТО АКОРДЕОНИСТИ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО СВИРЯТ НА АКОРДЕОНИ С МЕЛОДИЧНИ БАСИ. Това са нови инструменти и в страната ни има едва 10 такива акордеона. На теория всичко можеш да изсвириш на тях, но на практика трябва да си виртуоз в техниката, за да изпълняваш и класика, и предкласика, фолклор, попмузика, дори филмови парчета.

Освен че ходят на музикални конкурси още от 4 клас и обират наградите, двете ходят и на олимпиади по различни предмети. Започнали това приключение още като били в пети клас заради учителя си по история Христо Казаков, тогава и директор на гимназията. Той запалил най-вече Мария, която и до днес е влюбена в историята и дори няма нищо против да й се посвети изцяло. Само преди няколко дни тя се върна от националната олимпиада по този предмет с оценка, която й стига, да стане студентка без изпит, и дори вече са я поканили да се запише във ВТУ. Дарена също е участвала в олимпиадата, но като подкрепа на сестра си. Ролите се разменят, когато става дума за български език и литература.

МАРИЯ И ДАРЕНА ЩЕ КАНДИДАТСТВАТ В МЮНХЕН, КЪДЕТО ЩЕ УЧАТ АКОРДЕОН. „Родителите ни вярват, че когато завършим, ще започнем веднага да изнасяме концерти, ще бъдем суперталантливи, целият свят ще ни харесва и ще бъдем много известни. Ние обаче сме доста по-приземени и знаем, че това никак не е толкова лесно. Затова и двете си имаме резервни варианти. За мен това е историята, за Дарена – математиката“, казва Мария. Математиката ще е втората матура на момичетата. Изборът е на Дарена, Мария отива от солидарност.

Те винаги са заедно, мислят еднакво, допълват се една друга.

Момичетата казват, че хората често ги слагат под общ знаменател, но те си харесват този общ знаменател. Въпреки това Дарена признава, че понякога й писва да чува: „близначките казаха“, „близначките направиха“. „Така хората отказват да запомнят имената ни, а ние много си ги харесваме. Майка ни, която е завършила българска филология и има богата фантазия, ги е измислила. Когато сме се раждали, написала на листчета няколко имена и само тези двете били така дълги и двойни и казала на сестра ни Калина Дария да изтегли две листчета. Тя е изтеглила нашите имена“, разказва историята Дарена. После допълва, че първоначалната идея била между имената им да има тирета, но служителката, която ги вписвала в актовете за раждане, забравила тиретата и така те влезли във всички официални документи като Мария Десислава и Дарена Светослава.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *