Дарена Светослава и Мария Десислава от СОУ „Емилиян Станев” с наградата „24 май” на Община В. Търново

БЛИЗНАЧКИТЕ ДАРЕНА СВЕТОСЛАВА И МАРИЯ ДЕСИСЛАВА ХРИСТОВИ ДИМИТРОВИ ОТ СОУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ТАЗГОДИШНИТЕ НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА „24 МАЙ”. Момичетата ще получат приза на Община Велико Търново, който е в размер на 1000 евро, в Деня на славянската писменост и култура.

В цялата история на наградата Дарена Светослава и Мария Десислава са първите носители на престижното отличие, които завършват училище, различно от Езикова гимназия и Природо-математическа гимназия в града. Близначките се бориха като една кандидатура, подадена от директора на гимназията Кина Котларска. Информацията за постиженията на двете момичета бяха събрани в огромна папка, която съдържаше повече от 100 страници текст.

И двете завършват 12 клас като пълни отличнички и без никакви административни наказания. Възпитанички са на паралелката с усилено изучаване на музика – акордеон и пиано. Мария Десислава и Дарена Светослава са участвали в редица национални и международни конкурси и фестивали, в концерти и спектакли като солисти, в дует, в камерни формации и като солисти на оркестри в България, Германия, Сърбия, Македония, Черна гора, Гърция и Италия. Представяли са училището си и себе си в елитни майсторски класове по акордеон. Освен музиката момичетата имат интереси и в други области и са печелили национални олимпиади и състезания по история, български език и литература, математика, английски език, химия. И двете участват в театрални постановки в своето училище, танцуват народни и модерни танци. Били са доброволци в благотворителни форуми и проекти в тези области у нас и в чужбина – Шотландия, Румъния, Словения.

За наградата „24 май” тази година се бориха още двама пълни отличници от Велико Търново – Мариета Григорова от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” и Мария Милева от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев”.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *