Студенти правят автомобил от каменната ера, летящо килимче и много животни от дърво на Ксилифор

АВТОМОБИЛЪТ НА БАРНИ РЪБЪЛ, ЛЕТЯЩО КИЛИМЧЕ, ПЕЙКА НА ЛЮБОВТА, СТАДО ОВЧИЦИ, ОХЛЮВ, ДЕТСКО ВЛАКЧЕ СА НОВИТЕ АТРАКЦИИ в местността Ксилифор. Правят ги студентите на проф. Стефан Лютаков, които и тази година работят в туристическия учебен център „Момина крепост“. 12 момчета и момичета, двама от които гости от Националната художествена академия, вече седмица майсторят, за да превърнат идеите си в реални произведения на изкуството.

Почти е готов автомобилът на Барни Ръбъл, един от главните герои в прочутия детски сериал „Семейство Флинтстоун“. Над колата работят Иван Николов, Веселин Аврамов и Найден Колев. От тримата само Веселин е все още студент, третокурсник в специалността „Скулптура“, другите двама автори са завършили магистри. „От акация ще е автомобилът на Барни. Избрахме неговия, защото той все остава в сянката на Фред Флинтстоун. Колата е двуместна, с дървен салон и каменни гуми, спирачната система е крачна, задвижването също става крачно, като за целта са

Сергей Печинов работи върху своето произведение
Сергей Печинов работи върху своето произведение

нужни два чифта крака“, описва идеята Иван. След това допълва, че за времето, в което работят, край тях се въртят много деца и всички знаят кои са Фред и Барни, знаят историята на филмчето и гледат приключенията на двамата герои от каменната ера.

„Надяваме се, че когато автомобилът стане окончателно готов, той ще бъде атрактивен, ще забавлява малчуганите. Те ще могат да влизат в колата, да се правят на шофьори и да си фантазират, че се движат“, казва още Иван.

Той е нещо като говорител на малкия екип, защото има опит с медиите. Иван е автор на паметника на Илиян Николов, който само преди месец беше открит официално от Ирина Бокова в Алеята на известните търновци до Държавната художествена галерия. Иван е участник в редица симпозиуми по скулптура в Троян, Разград, Шабла, където почти винаги ходи със своя приятел и колега Найден Колев. Двамата се срещнали по време на подготвителните курсове преди кандидатстването във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ и до днес са неразделни. В екипа с тях работи Николай Чемберски, който се е захванал с изработването на каменните колела на странния автомобил.

„Ние сме 12 колеги тук, но не може всеки от нас да реализира собствена идея просто защото времето е недостатъчно. А и да работи сам човек, е невъзможно заради естеството на работата ни. Затова избрахме от многото идеи тези, които преценихме, че ще са най-интересни за туристите и най-вече за децата, и ги изработваме заедно“, включва се в разговора и Елин Георгиев. Той е сред ветераните участници и има пръст в почти всички фигури, които красят пространството в местността Ксилифор.

Това лято той прави другата атракция – ЛЕТЯЩО КИЛИМЧЕ, КОЕТО НА ПРАКТИКА ЩЕ БЪДЕ ЛЕТЯЩА БЪЛГАРСКА ЧЕРГА, защото ще е украсено с родни шевици. „Започнах от идеята за приказките на Шехерезада, където летящото килимче е вълшебен предмет. С него можеш да отидеш, където си пожелаеш и много бързо. Обаче после реших да вложа по-философски смисъл

Елин Георгиев пред своята работа „Летящото килимче”
Елин Георгиев пред своята работа „Летящото килимче”

и килимчето стана черга“, разказва Елин. После продължава с това, че много би искал да разбере дали е възможно България от тази си позиция, в тази ситуация, да полети, да се оттласне от земното и да даде доста повече сила на духа си, за да израсне духовно. „Ние, творците, успяваме да оцеляваме и да сме щастливи. Живеем в същото това битие, но изкуството ни спасява, затова си мисля, че и за България е възможно да полети“, казва младият автор.

Около 2,50 метра е дълга чергата и е широка метър. Ще стои върху метална здрава конструкция на около 30 см от земята. Идеята на Елин е, когато тревата порасне достатъчно, конструкцията да не се вижда и така чергата да изглежда наистина летяща.

Освен това той прави още една фигура – пейка във формата на човек. Нарекъл е този си проект „Портрет на артиста“. „Нали ти казах, че ние можем да се радваме на живота независимо от битността ни. И това съм вложил в идеята на пейката – човека. Върху фигурата на артиста ще поставя платформа, върху която ще може да се седи. Нека всеки, когато седне, да събере сили и да си отдъхне, да знае, че артистът всъщност може да понесе много, защото има силен дух“, усмихва се Елин.

ОЩЕ ЕДНА ПЕЙКА ПРАВЯТ СТУДЕНТИТЕ ТАЗИ ГОДИНА – ПЕЙКА НА ЛЮБОВТА. Неин автор е Сергей Печинов, който също е третокурсник. Неговата пейка е посветена на любовта, но всеки може да поседне, даже и в момента да не е влюбен. „Любовта е не само между мъж и жена, между приятели може да е, и пак е красива, между деца и родители, между колеги. За разбитите сърца може да направя едно разделено от мълния сърчице“, шегува се Сергей.

ОХЛЮВ, КОЙТО ДЕЦАТА ЩЕ МОГАТ ДА ЯЗДЯТ КАТО КОНЧЕ, И СТАДО ОВЧИЦИ допълват зоологическата градина в местността вече. Охлювът е идея на Гергана Пенова, а овчиците хрумнали на Мартин Митев, който е докторант във ВТУ. Двамата гости от Художествената академия са посветили времето си тук на детско влакче. То ще прилича на влакчетата от старите дървени детски играчки. Така Вержиния Михайлова и Светлин Демирев са решили да се върнат назад във времето и в спомените на своите родители, които са играли с такива влакчета.

Около 3 куб. дърво – акация, дъб, орех, и камък имат на разположение студентите, за да превърнат идеите си в реалност. Всички материали са осигурени от туристическо дружество „Трапезица – 1902 г.“, което от години си партнира с Великотърновския университет по проектите на Младежката скулптурна колония. Стойността на тазгодишния проект е 10 700 лв., като почти 4500 от тях осигурява Община Велико Търново.

Това е шестата поред скулптурна колония. Предишните години студентите успяха да измайсторят един змей, златна ябълка, къщата на Баба Яга, библиотека, която се превърна в хит сред туристите, входен знак и заслон.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *