Стотици търновци посрещнаха Еньовден на Ксилифор

СТОТИЦИ ТЪРНОВЦИ СЕ СЪБРАХА В МЕСТНОСТТА КСИЛИФОР, ЗА ДА БЕРАТ БИЛКИ И ДА УЧАСТВАТ В ПРАЗНИКА ЕНЬОВДЕН, КОЙТО ВСЯКА ГОДИНА ОРГАНИЗИРАТ ТАМ възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” и туристическо дружество „Трапезица – 1902”. Най-ранобудните са стигнали до парка още преди изгрев слънце, при това са избрали да отидат до там пеш.

Участниците в празника имаха на разположение час и половина, за да намерят най-красивите билки, от които след това да си свият венци. Повече от 20 големи венеца и десетина красиви букета от цветя и билки участваха в традиционното състезание за най-красиви еньовски венци.

На снимките: Възпитаниците на гимназията по туризъм направиха празника на Ксилифор

Докато комисията журираше произведенията на деца и възрастни, присъстващите имаха възможност да се запознаят с лечебните свойства на билките, представени от ученици от специалност „Туристическа анимация” в гимназията по туризъм. Момичетата и домакините приготвяха билков чай, който стигна за всички, решили да посрещнат празника на Ксилифор.

На снимките: Възрастните жени всяка година посрещат Еньовден с венци, които сами си правят за здраве.

Танцовата формация от Професионалната гимназия по туризъм и талантливите изпълнителки Теодосия Иванова и Янита Николова направиха Еньовден още по-весел. Със свой импровизиран рецитал в концертната програма се включиха и група възрастни жени, които в продължение на половин час изпълняваха възрожденски песни.

Накрая всички минаха под еньовския венец, включително и всички чужденци, за които българският празник се оказа истинска атракция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *