Шестима наши на приключение в Перуанските Анди, атакуват връх Писко

В двуседмично приключение в Перуанските Анди се впускат петима великотърновци и една еленчанка. Те са част от родна експедиция, която ще направи трек и ще атакува връх Писко, висок 5752 метра.

Йордан Грозданов, Боян Димов, Цветанка Петрова, д-р Марияна Чернева, Галин Велчев от старата столица и Соня Гавраилова от Елена заминават във вторник за Букурещ, откъдето през Амстердам ще летят за Лима.

Оттам деветчленната българска група ще премине през Хуарес, за да стигне до Карас, откъдето започва трек от 3750 метра надморска височина в посока базовия лагер под връх Алпамайо. Той е висок 5947 метра и се намира в северната част на перуанската Кордилера Бланка. Заедно с Матерхорн и Ама Даблам, той е считан за един от трите най-красивите върха в света.

По думите на Йордан Грозданов обаче нашите няма да пробват да го покорят, тъй като се катери само по алпийски способ. Затова те ще щурмуват съседния връх Писко, който предлага невероятна гледка. След това им предстои разглеждане на древната столица на инките – Куско, разположена на 3400 метра над морето. Програмата предвижда групата да посети древния град на инките – Мачу Пикчу, и най-високо разположеното езеро в света – Титикака, 3812 – 3821 метра. То се простира на територията на две държави – Перу и Боливия. Заема площ от 8370 квадратни метра, а дълбочината му достига 281 м. В случай че имат късмет с времето, те ще посетят и Боливия. Превозните средства ще са изключително разнообразни – предстоят им и полети със самолети, пътуване с мотриси, автобуси, камиони и разбира се, пешеходни преходи.

Боян Димов и Йордан Грозданов имат вече във визитките си успешни изкачвания на първенците на три континента – Елбрус в Европа, Аконкагуа в Южна Америка и Ухуру в Африка. С тях на Елбрус и Аконкагуа стъпи и Цветанка Петрова.

 

One thought on “Шестима наши на приключение в Перуанските Анди, атакуват връх Писко

 • 27.06.2016 в 15:50
  Permalink

  Интересно е защо се говори за 6 човека, при това изброени по имена, а после се пише, че „деветчленната българска група ще премине през Хуарес…“

  Какво става с достоверността на инфото, което ни поднасяте?

  И още: КОЙ Е ПЪРВОИЗТОЧНИКА ?! – същата статия със същата неточност я прочетох и в другия Търновски вестник.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *