СРЕЩИ ПО ПЪТЯ. Поп автостопаджия твърди, че събира пари за болни деца, хората се оплакват, че ги рекетира | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

СРЕЩИ ПО ПЪТЯ. Поп автостопаджия твърди, че събира пари за болни деца, хората се оплакват, че ги рекетира

Публикувана на: 02.08.2016г. 558 прегледа

Поп стопаджия рекетира шофьори, разказаха очевидци. Свещеникът се представя за отец Петър, родом от Плевенско, чиято енория била отнета от владиката преди 10 години заради това, че не успял да продаде лимита си от църковни свещи. Вместо да се отчая обаче, отчето решил да стане странстващ духовник. Според разказа му той обикаля из страната и продава икони, като парите от тях дава на болни деца. Целият багаж на божия служител са една палатка и една чанта. Често му се налага да нощува на полето, но твърди, че не го е страх от зверовете.

„Преди време съм се изправял очи в очи с мечка в планината. Гледахме се известно време и след това всеки продължи по пътя си. Когато разберат, че не им мислиш злото, животните няма да те нападнат просто ей така. С хората обаче е различно. Някои искат да ти причинят зло, без дори да те познават. Защо е тази пуста хорска злоба. Ей на преди време ми откраднаха расото, при това кражбата бе извършена пред портата на Рилския манастир. На кого и за какво му е потрябвало моето овехтяло расо. Но оттогава съм принуден да ходя само по подрасник, защото пари за друго расо нямам”, вдига рамене свещеникът и се усмихва тъжно. Освен с продажбата на икони поп Петър припечелва за хляба, като чете молитви за здраве и срещу магии и уроки и обяснява, че всеки му дава колкото може.

Хора, които са вземали низвергнатия от енорията му отец, обаче твърдят, че той открито ги рекетирал да си плащат за молитвите, които им е чел, без те да са си ги поискали. Една от сблъсквалите се с попа жени разказва, че със съпруга й го взели на стоп край Ново село на път за Велико Търново. Пред тях той се представил като човек, който обикаля из страната и събира пари за лечението на болно дете. Докато пътували, свещеникът предложил да им се отплати за добрината, че са му спрели, като ги благослови за здраве, и те с усмивка приели. Когато пристигнали в Търново обаче, отчето изведнъж започнало да иска пари за молитвата, защото на този свят нищо не било безплатно и не се правело даром.

„Казах му, че не сме искали да ни чете молитва, но той продължи да настоява и да мрънка за пари. Накрая ни писна и му дадохме някакви дребни само да се маха и да ни остави на мира. Но бяхме омерзени и погнусени от поведението и постъпката му. Това си е жив рекет”, възмущава се в социалната мрежа Фейсбук жената. Оказва се, че тя не е единствената, останала с подобно лошо впечатление от отеца. Други потребители във Фейсбук също споделят, че са били рекетирани от странстващия отец да му дават пари за молитви, които не са си поръчвали. А търновски бизнесмен пък разказва, че преди време дал 20 лв. на отеца и оттогава в продължение на няколко месеца не можел да се отърве от неговите посещения и мрънкания за още пари.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!