Онлайн проект ще свързва СОУ „Емилиян Станев” и гимназия „Св. Едмонд” в Джайпур

Четири търновски учителки бяха на международна среща в Индия

ДИРЕКТОРЪТ НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ КИНА КОТЛАРСКА И ОЩЕ ТРИ УЧИТЕЛКИ ОТ ГИМНАЗИЯТА БЯХА НА ПОСЕЩЕНИЕ В ИНДИЙСКОТО УЧИЛИЩЕ „СВ. ЕДМОНД“, КОЕТО СЕ НАМИРА В ГРАД ДЖАЙПУР. Там те са присъствали на международна среща, организирана от Съюза за култура и професионално усъвършенстване. Европейската неправителствена организация обединява училища от различни държави и се грижи за професионалното израстване на учителите и учениците. Седалището на съюза е Париж и до момента в него няма включено българско училище. Гимназията „Св. Едмонд“ в Индия е първото извъневропейско училище, което става член на асоциацията, затова и традиционната годишна среща на учителите от съюза се е провела там. Поканата към педагозите от Велико Търново дошла от шотландските им колеги, с които те работят по проекта „Арт нуво – арт ренуво“. Кина Котларска, Антоанета Палангурска, Таня Цонева и Галя Везирова са били в Индия в продължение на 10 дни и са имали възможност да разгледат и държавните, и частните училища в щата Раджастан, където е била визитата им.

Четирите нашенки са били единствените представители на България на международната среща, в която са участвали учители от Шотландия, Германия, Франция и девет индийски училища. „Докато бяхме там, получихме за втори път покана да се присъединим към асоциацията и ще обмислим предложението на колегите. Като за начало ще отговорим веднага на предложението на училището, в което бяхме да работим заедно и да обменяме опит“, разказва директорът на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска, която признава, че ако тя приеме покана гимназията да влезе в съюза, търновското училище ще бъде първото от България, прието в неправителствената организация.

Какво представлява СУ „Емилиян Станев“, как е организирано обучението, какви ученици приема и какви образователни профили поддържа гимназията са представили пред останалите участници в срещата Кина Котларска и нейните колеги. Презентацията им е била толкова успешна, че те са получили предложения да работят с още няколко училище в Индия, включително и с това, което се намира в двореца на бившия махараджа в Джайпур.

СЪВМЕСТЕН ОНЛАЙН ПРОЕКТ ЩЕ СТАРТИРА ОЩЕ ПРЕЗ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА МЕЖДУ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ И „СВ. ЕДМОНД“ В ДЖАЙПУР. Двустранният училищен проект ще е насочен към културното богатство на двете страни. Търновската гимназия е асоциирано към ЮНЕСКО училище, затова и проектът е на такава тематика. „Нашите ученици ще изследват обектите, които са под закрила на световната организация в щата Раджастан, а те са 10 на брой. А учениците от Индия ще проучват обектите, които ЮНЕСКО закриля в България. Те пък са девет“, допълва г-жа Котларска. И допълва, че наесен тук ще пристигнат педагози от училището „Св. Едмонд“.

Освен това Кина Котларска, Антоанета Палангурска, Таня Цонева и Галя Везирова, които работят по проекта „Арт нуво – арт ренуво“, вече обмислят следващия си проект, който ще е посветен на физиката и астрономията. Те ще го разработят със същите партньори, с които в момента осъществяват културния обмен. Училището „Св. Едмонд“ ще бъде включено в новия проект като наблюдател, без да получава финансиране, защото страната не е член на ЕС. „Градът обаче има обсерватория, която е строена през 17 в., със слънчев часовник, който отмерва времето с точност до 20 секунди, затова е изключително подходящ за идеята ни“, обясняват педагозите.

Малко преди да си тръгнат от Джайпур, четирите българки са се включили и в благотворителната инициатива, която са подели участниците в международната среща. Всички те са събрали собствени средства, които след това са дарили на едно от държавните училища в града.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *