Връщане към темата. Изоставен хотел на язовир „Ал. Стамболийски“ се превърнал в база на бракониерите

ИАРА от 2 г. не глобява никого, сочи съдебна статистика

ЗАРЯЗАН ЗАРАДИ СТРОИТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ ХОТЕЛ В МЕСТНОСТТА МЪГЪРА НА ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“ се е превърнал в база на бракониерите преди години. Там ставали сбирките, а лодките им стоят пред базата. Уловът се правел нощем, а на сутринта рибата се товарела в автомобили и поемала по различни дестинации след предварителна заявка. В язовира има понтон, който също е на бракониерите, и при наближаване от рибари се викало и стреляло.

„Пчелините не ограничават достъпа до язовира, ние имаме истински кошери и истински пчели. Място има за всички. Пътищата към язовира сме ги почистили с колеги и са достъпни за риболовци с коли…“, алармираха рибари от Павликени и поискаха да продължим темата за бракониерските набези на язовира край Сухиндол.

ОТ ДВЕ ГОДИНИ ИАРА ПЪК ВЕЧЕ НЕ ПРАВИ ПРОВЕРКИ И НЕ ТОРМОЗИ БРАКОНИЕРИТЕ, сочи статистика на Районния съд в Павликени. Нито едно от наказателните постановления пък не е срещу лицето Калоян Косев – Кикето.

„Според електронната справка първите дела по наказателни постановления на ИАРА са от 2010 г. Бум на такива дела е имало през 2003 – 2013 г., от които една глоба е потвърдена, а 12 са отменени. През 2014 г. сме имали три дела с отменени глоби. След това няма нищо“, категорична е шефката на съда Радка Цариградска.

Причина за отмяна на глобите в почти всички случаи са нарушения при констатиране на нарушенията и съставяне на акта. Първите отмени са, защото санкциите са били наложени за извършване на стопански риболов без надлежно разрешително, а тогава законът е изисквал да се докаже, че целта на риболова е реализиране на доход. Такива доказателства ИАРА не са събирали и не са представили. Тези решения на Павликени са обжалвани и са потвърдени от Административния съд във В. Търново.

След промяната на закона за рибарството се въвежда нов критерий за стопански риболов – видове уреди и количество улов. Тогава започват грешките при съставяне на актовете – едни от тях са съставени от младши специалист, който не е оторизиран да съставя актове, въпреки че в проверките са участвали и лица на по-висока длъжност, които са имали това право. Други са съставени от оправомощено лице, но от дирекцията в Габрово за нарушение на територията на област В. Търново, т.е. извън териториалната им компетентност. Не е ясно защо след вече отменени на това основание глоби продължават да се пишат актове при същите нарушения, след като имат възможност само да констатират нарушението, да напишат протокол и да го изпратят на дирекцията на ИАРА във В. Търново за съставяне на акт.

Освен това почти във всички случаи, в които в акта пише, че са иззети мрежи, те не били представяни в съда дори след изрично разпореждане на съдията, без да има обяснения за това и непредставянето им е в ущърб на ИАРА по делото и пречка да докажат, че са намерени мрежи. В някои случаи, според акта, се отнема дори лодка, но тя се оставяла на нарушителя за пазене, а естествено, в съда не била носена. Така на практика излиза, че държавата в лицето на ИАРА от две години не пипа бракониерите на язовира с оправданието, че глобите падат в съда, и без да си дава сметка, че причина за това е некомпетентността на издаденото наказателно постановление.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Връщане към темата. Изоставен хотел на язовир „Ал. Стамболийски“ се превърнал в база на бракониерите

  • 24.11.2016 в 9:38
    Permalink

    „Пчелините не ограничават достъпа до язовира, ние имаме истински кошери и истински пчели. Място има за всички. Пътищата към язовира сме ги почистили с колеги и са достъпни за риболовци с коли…“, алармираха рибари от Павликени.Това е пълна глупост и по принцип няма място като текст в тази статия.За т.н пчелини истинският въпрос е защо не са разположени над пътя а не между пътя и водата, което е збранено ,защото загражда достъпът до водата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *