Четирима педагози от СУ „Емилиян Станев“ участваха в обучение по валдорфска педагогика

ЧЕТИРИМА ПЕДАГОЗИ ОТ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО УЧАСТВАХА В ОБУЧЕНИЕ ПО ВАЛДОРФСКА ПЕДАГОГИКА В ХАМБУРГ, ГЕРМАНИЯ. Директорът на гимназията Кина Котларска и учителите Биляна Бонева, Таня Цонева и Румяна Хаджиева са били представителите на България. В продължение на седмица те са наблюдавали системата за преподаване и възпитание в две общински и в едно валдорфско училище, което носи името на основателя на тази педагогика Рудолф Щайнер.

Това не е педагогика за общата публика, тя е за родители, които са готови да съдействат активно при обучението и възпитанието на децата. Учителите трябва да са компетентни в много посоки. Всички валдорфски учители рисуват, пеят и свирят добре поне на един инструмент, защото изкуствата са органически вплетени в цялостния процес. Няма час, в който не се пее и не се рисува, без значение дали е час по математика или биология, обяснява г-жа Котларска.

Валдорфската педагогика е нова философия. Възниква в Германия в периода между двете световни войни. До нея най-близко стои учението на Петър Дънов и идеята за природосъобразен живот. В света има 2000 валдорфски училища. В България има само едно в София, което прилага метода от седем години, и две детски градини във Варна и в София.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *