278 четения

Компютърен спец стана майстор на домашна бира

Виктор Върбанов написа книга за пивопроизводството вкъщи

КОМПЮТЪРЕН СПЕЦ И ЛЮБИТЕЛ НА БИРАТА Е ИЗМИСЛИЛ ЕФЕКТЕН СПОСОБ ДА СИ ПРИГОТВЯ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ПИВО В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ. Великотърновецът Виктор Върбанов си прави по стотина литра пиво всеки месец за собствени нужди или по поръчка на приятели – ценители на пенливата течност. Заедно със свои последователи е написал и първата книга за варенето на домашна бира. Според Виктор няма нищо сложно вкъщи всеки да си приготви бира по индивидуален стил и вкус само с помощта на няколко предмета, които има във всеки дом.

„Преди 5 години експериментирах вкъщи да си направя малц за уиски. Технологията при бирата и уискито е идентична. Аз взех ечемик, създадох му среда да покълне, изчистих коренчетата, суших и получих първия си малц. Чрез дестилация от него се прави уиски. По същия начин се използва и като суровина за бирите, но разликата е, че се вари с хмел“, обяснява Виктор и допълва, че технологията е непроменена още от дълбока древност. Той е категоричен, че видовете бира зависят от рецептата, както е при готвенето. Лично той си набавя хмела от Велинград, където отглеждат два американски и един немски сорт. Заради основните суровини има над 100 главни вида или стила бира, а не само светла и тъмна, както смятат повечето хора. В зависимост от вида на използваните дрожди бирата се дели на два основни вида – лагер и ейл. Лагерните дрожди ферментират при ниска температура и се получава по-бистра бира с характерен ароматен профил, докато ейловите дрожди предпочитат по-висока температура, което води до повече плодови аромати, обяснява Виктор. Според него домашното биропроизводство може да се раздели на няколко стъпки. Първата е свързана с накисване на малца във вода, за да се извлекат захарите от него. Полученият сладък сироп, известен и като „пивна мъст“, се вари с хмел, за да се получи аромат и горчивина. Продуктът се охлажда и накисва с дрожди, за да се получи ферментация. Когато ферментацията приключи, бирата се бутилира, като се добавят още захари за газировка.

ВИКТОР ВЪРБАНОВ РАЗКРИВА ЕДНА ОТ НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ РЕЦЕПТИ ЗА ДОМАШНА БИРА, КОЯТО САМИЯТ ТОЙ ИЗПОЛЗВА. Чрез нея се приготвят над 8 л, а стойността на материалите е 7 – 8 лв.

Взема се 1,8 кг смлян малц „Пейл ейл“, който излиза около 3,80 лв. Нужен е и 50 г хмел „Чалънджър“ или „Нортън брюър“, който струва малко над 3 лв., както и половин доза дрожди „Нотингам“. Нужна е и около 10 л вода от водопровода за варенето и охлаждането.

4 литра вода се загравят в тенджера до 71 градуса. Добавя се малцът за озахаряването и се бърка с решетъчна лъжица, а температурата се коригира до 65 градуса. След 45 минути бъркане отново следва загряване до 72 градуса. Прецеждането и йодните проби също са от значение. После се добавя хмелът и следва ново варене преди окончателното охлаждане и узряване. На пръв поглед процесът е доста прецизен, но според Виктор в него няма нищо сложно. Самият той вече е отворил електронен магазин, в който предлага всички суровини за домашна бира. Цялата технология е написана и в книгата му „Домашна бира? Това е лесно!“, която издава с авторски колектив. У нас вече е създадена Асоциация на домашните пивовари, която е регистрирана на неговия адрес във Велико Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

Един коментар за “Компютърен спец стана майстор на домашна бира

  • 14.12.2016 в 17:56
    Permalink

    Здравейте може ли да ми дадете адреса на електронния магазин на Виктор Върбанов за приготвянето на домашна бира.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *