Трус от 3,5 по Рихтер удари край Велико Търново | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Трус от 3,5 по Рихтер удари край Велико Търново

Публикувана на: 05.01.2017г. 118 прегледа

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ С МАГНИТУД ОТ 3,5 ПО СКАЛАТА НА РИХТЕР БЕ УСЕТЕНО ВЧЕРА ДВЕ МИНУТИ СЛЕД ПОЛУНОЩ КРАЙ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, сочи справка на Института по геофизика, геодезия и география към БАН. Трусът е регистриран в района на Стражица на дълбочина 10 км, а епицентърът му бе между селата Джулюница и Козаревец, на 9 километра от Лясковец и на 18 километра източно от Велико Търново. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC-CSEM) земетресението е било по-силно – с магнитуд от 4,2 по Рихтер.

„За щастие, няма пострадали или нанесени материални щети. Всичко е нормално, няма оплаквания и от жителите на общината. Самото земетресение бе слабо и се усети за няколко секунди”, заяви кметът на община Стражица Румен Павлов.

Вчера сеизмолозите регистрираха още едно земетресение в района на Чирпан в 6.34 часа със сила от 2,5.

Най-тежките земетресения във Великотърновска област през последните години са в Свищов и Стражица. На 4 март 1977 г. в 21.24 часа започва най-силното и убийствено земетресение в историята на България. Сеизмичната вълна тръгва двайсетина секунди по-рано от епицентъра в румънския окръг Вранча и коварно раздвижва земята под Свищов. И до ден-днешен има спор за броя на загиналите. Според някои те са 114 души, според други – 120. Силата на труса е 7,3 по Рихтер. Доста по-слабо, но разрушително е земетресението от 7 декември 1986 г. в Стражица. В 16,17 часа градчето е разлюляно от силно земетресение от 5,7 по Рихтер. Съборени са 15 000 сгради, трима души загиват, а 80 са ранени.

Весела БАЙЧЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *