Новини

Най-красивия блок досега ще правят в болярския град

ЖИЛИЩЕН БЛОК, ЧИЯТО СВЕЖА АРХИТЕКТУРА СЕ РАЗЛИЧАВА КОРЕННО ОТ СОЦКОНФЕКЦИЯТА В ЦЕНТЪРА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПУСНА ОБЩИНАТА. Новата сграда ще контрастира със „стерилната среда“ в района, наложена от еднообразното строителство от миналото и преобладаващите в сиво фасади, коментираха от строителната дирекция. По общото мнение на архитeктурната гилдия това е най-красивият блок до момента в болярския град. Идеята е той да наложи еталон за една по-съвременна архитектура, която да впечатлява жителите и гостите на града. Комплексът, който ще е на четири етажа, е разположен в частен имот на ул. „Цар Тодор Светослав“ в близост до Летния театър, разбра „Борба“. Инвеститор е „Аморф строителство“ на бизнесдамата Любка Великова. Тя е категорична, че след завършването това лято блокът се включва в надпреварата за сграда на годината. През последните две години, за жалост, болярският град няма участник в състезанието, но с новия блок има пълните шансове да спечели. Според експерти от местната строителна дирекция този тип строителство трябва да се наложи в централната част на града, където къщите и блоковете не са паметници на културата и собствениците не са принудени да следват автентиката. Бъдещият комплекс ще е доста функционален и озеленен и ще има собствен паркинг, което също е новост за района. Според запознати през последните години в централната част е направена само една по-модерна сграда – бизнесградата на фирма „Чех“.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

20 thoughts on “Най-красивия блок досега ще правят в болярския град

 • Хубава е сградата но във Варна има една Wave която наистина е иновативна за България. Подобни сгради като тази на снимката има в София и в Пловдив и Варна.

  Отговор
 • Абе защо пишете глупости? Първо сградата е на 5, а не на 4 етажа. Второ – никаква архитектурна гилдия не се е събирала, за да обсъжда и решава че това е най-красивата сграда на гилдията. Трето: за да има някакви претенции тази сграда, тя първо трябва нормативно да е издържана – да има за всеки имот в сградата по 1 гараж или паркомясто плюс 10% паркоместа за гости и то в рамките на имота. Колкото за визията на тази сграда и напрапеното мнение на статията – руснаците са го казали: “ На вкус и цвет товарища нет“. Колкото за статийното мнение, че сградата на фирма „Чех“ на ул. „Габровски“ била модерна мога само да кажа, че това е един скъп и ялов опит да направиш уж „модерна“ сграда; че сградата е скъпа – да, че е много безсмислена – това също да; да правиш „архитектура“ на офисна сгада с напълно ненужните и характерни за жилищна или хотелска сграда тераси си е жива глупост. И вместо да правите такава неоправдана реклама на конкретни „модерни“ обекти направете една справка дали са спазени нормите и законовите параметри за проектиране и строителство на подобен род сгради в конкретната среда… И в заключение една прогноза – тази сграда има шанс да стане сграда на годината единствено ако жюрито се състои само от авторите на проекта…

  Отговор
  • Гледай сега, Кибик. Първо сградата е на 4 (законни) етажа! Кой си ти, че да казваш друго?!?
   Второ, паркоместа има! Вероятно е посочен някой съседен препълнен паркинг или празно пространство, което скоро ще е застроено, но все пак има (засега и то на документи).
   Закона между другото не изисква паркоместа за всеки апартамент, а само някакъв процент. Нищо че практиката е да се посочва един и същи парцел от няколко сгради. Справка – блоковете около Лидъл в Кольо Фичето.
   Такива блокове ще продължават да се строят докато не се промени Закона за Устройство на Територията и тъпото правило за кота корниз. Освен това трябва да се въведе по-адекватно правило за отстоянията на сградите. Така мразените комунистически сгради са строени по правилото, че отстоянието до съседна сграда трябва да се равнява на височината на сградата.

   Отговор
 • Съвременното строителство в Търново не може и на малкия пръст на „соцконфекцията“ да се равни!

  Отговор
 • Хубаво е наистина да се поразчупи тва еднотипно строителство в града,хубаво е също че ще има достатъчно паркоместа, но кому е нужно това наблъскване на сгради в града, защо не се разширява в посока запад примерно или нови квартали, пък кой ще живее там е друг въпрос вече …

  Отговор
 • „Соцконфекция“, какво презрение в това понятие, когато бащите ви събаряха старите къщи на хората, национализирваха имотите им, и строяха панелените грозни блокове! Тогава вашите бащи продаваха тая „конфекция“ като най прогресивното строителство, когато всеки разумен човек знаеше, че са само кибритени кутийки за така наречения „пролетариат“ Който по тогавашните заплати ги заплащаше с много много труд, между другото. Сега станахте големи демократи и дори квартали за богатите хвалите, сега тая сграда, уж модерна, пак за „модерни“ хора, ставате просто гротескни! И по внимателно с презрението към човека!

  Отговор
 • Всяка сграда, дори много много стара, може да бъде превърната в произведение на изкуството, стига да има кой да вложи пари, труд и фантазия. И най-грозната соц. сграда може да бъде направена така, че този блок с разместени етажи да изглежда направо скучно. Впрочем, той далеч не е революционен, но аз разбирам, че като провинциални дописници, вие трябва да го напишете услужливо. И не сте само вие, такава е жалката действителност на българите.

  Отговор
 • И къде е това озеленяване, като на картинката е застроено на 100%?
  Къде е този собствен паркинг?
  Коя е тая архитeктурната гилдия и експерти от местната строителна дирекция, кажете ги да ги знаем?

  Отговор
 • Абе яко сме запретнали ръкави да го озбезличим този вече не толкова красив град. Сградата е хубава! Харесва ми! Но мястото и не е там! Ще бъде разрушена старинна еднофамилна къща, която ако се реставрира, ще бъде бижу! Преди години само за една нощ събориха 4 такива къщи малко по нагоре и построиха безличен и грозен блок, който вече овехтява! В дясно от него все още стоят запазените старинни къщи и са толкова красиви, дори в разрухата си. Хора, магията на Велико Търново си отива! ТОВА Е СТАР ГРАД! Запазете старото и го възродете!

  Отговор
  • От ден на ден му „разказваме“ играта на тоя град , абе правете си нови сгради, модерни, високи, ама някъде извън тая гъчканица, гламав народ еййй, но като изчезнат туристите тогава ще се затюхкате … Стегнете старите сгради,заради които идват хората, Трапезица, оправете инфраструктурата, един хубав център на мястото на старото военно, стига с тия жилища, хора не останаха

   Отговор
  • Kukurigu – mnogo si prav, ama kakvo da se pravi kato suvremennite ‘Stroiteli“ vmesto starinna arhitektura ochite im vizhdat samo pachki dolari ili evra!! Gradut veche na nishto ne prilicha – grozen, pretupkan s beton, bez pochti nikakva zelenina, lqtno vreme ne se disha ot goreshtina, praholqci ot nepochisteni ulici i mnogo zaboleli hora ot tazi bezotgovornost…..

   Отговор
 • Те Стария град изпосъбориха и обезличиха, ти за новия питаш…
  Сградата изглежда красиво на картинка, да видим в действителност какво ще се пръкне. Че с тези извивки нещо ми е чудно как ще стане с изолацията и хидрозащитата. Не че не може, просто не се прави качествено и след година-две ситуацията се изяснява.

  Отговор
 • Г-н Кукуруку,

  Като ти продадат една вехта къща с парцелче за 150.000 евро, ти какъв изход имаш:
  – или си богаташ като собствениците на р-т Щастливеца и си я правиш кукла и наблъскваш още 200.000 евро в нея и си живееш вътре
  – или щом си дал тези 150.000 евро, най-малко ще искаш да спечелиш още някой лев, а това може да стане само ако развъртиш подобно блокче.
  Значи щом няма кой да я купи за себе си, тогава единствения вариант е да забравим за красивия чар на старо Търново и да правим подобни неща. И никой не ни е виновен, че всички искаме да се тикаме в центъра, а нямаме всички по 300-400.000 евро за собствена къщичка.
  Това е цялата истина…

  Отговор
  • АКо няма спасение, поне новата сграда да е в стила на старо буржоазно Търново! Не космически кораб! Дори по висока, пак да си има елементите и орнаментиката от епохата!

   Отговор
 • Ubavo AMA si e tup blok. Samo v BG e ubavo da se jivee v blok. Eh.. ei taka da ti zamirishi ne kiftenza kogato komshiata zapali navun kotlona..muhahah..chestituuu novo evropeitzi.

  Отговор
 • В момента един жилищен блок се завършва зад очна клиника св.Петка.Не зная кой е архитекта но за мен това е един добър пример за съвременно строителство.Добра визия всичко е направено с доста добър вкус.

  Отговор
 • Грозен гигант! Не отговаря на застроителния план на улицата! Апартаментчета кутийки. Това вече се случи по-нагоре на улицата. Пробутвате жалки рекламни статии.

  Отговор
 • Странно е когато се пише на инат на другите. Дали закона изисква или не, време е инвеститорите, ако искат да са забелязани и веднага да дойде уважението – да включват паркинг за всеки имот и места за гости. Какво да ме смае, като все ще е затруднено на част от собствениците да паркират, ако не са достатъчни местата. Но и журналиста , ако иска да „зарадва“ с информация – какъв му е проблема да вземе данни колко апартамента ще са и колко закрити паркоместа или гаражи ще са включени.
  Все нещо догонваме.
  Той Тато също недоразбрал: тази година завод за полупроводници, а догодина за цели проводници :)))))

  Отговор
 • Тази година „най-красивият“ блок, догодина най-грозният. Как другаря журналист разбра, че това е най-красивият и най-модерен блок в Търново? По чий критерий го нарече най-красивият? Този тип архитектура е характерна за модернизма през втората половина на миналия век. Какво е уникалното в нея? Промишлена грозотия. И апартаменти кутийки без тераси.
  И е хубаво такива писания да са в рубрика „Платена реклама“.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *