Въпреки студа и снега от близки и далечни села дойдоха за обсъждането на бюджет 2017 на Елена | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Въпреки студа и снега от близки и далечни села дойдоха за обсъждането на бюджет 2017 на Елена

Публикувана на: 11.01.2017г. 97 прегледа

9 456 684 лв. ще харчи през годината общината

С всяка изминала година все повече граждани проявяват интерес за какво и по колко ще се харчи от бюджета на общината, като вземат участие и в неговото публично обсъждане. За тазгодишния бюджет то се проведе в понеделник и събра в пленарната зала много участници. Въпреки късния следобеден час и големия сняг дойдоха хора чак от Дебели рът, Граматици, Костел и други по-близки и далечни села.

Кметът инж. Дилян Млъзев благодари на всички, уважили поканата. Вече има примери за активна гражданска позиция, които трябва да бъдат насърчавани и като пример посочи този на костелчани. По тяхна инициатива преди две години на публичното обсъждане на бюджета хора от балканското селце предложиха да се асфалтира пътят от Костел до Дъбравата и обектът бе включен в миналогодишната инвестиционна програма.

„От 20 години чакаме пътят да стане и сме благодарни на общината, че чу молбата ни, а тази година ще асфалтират и последните 300 метра“, сподели радостта на съселяните си бай Кънчо от Дъбравата и изрази готовността им да помагат на общинарите и занапред. Горан Горанов от Дебели рът, където вече са заселени над 35 къщи, заяви, че най-важното за оцеляването на малките села и завръщането на хората е да има път и вода.

По време на обсъждането постъпиха и други интересни предложения, които ще бъдат разгледани от администрацията и общинските съветници и при възможност включени в инвестиционната програма, каквото е предложението на кметския наместник на с. Блъсковци за ремонт на пътя за селата Червенковци, Титевци и Марафелци. Трудно ще бъде водоснабдяването на с. Хъневци, тъй като и миналогодишният опит за финансиране на обекта по ПРСР удари на камък – селото се пълни с туристи през всички сезони, но броят на жителите с постоянен адрес в Хъневци е нула.

Бюджетът на общината е подготвен и ще се изпълнява в условията на финансова нестабилност въпреки глътката въздух, дадена със Закона за държавния бюджет за 2017 г. Бюджетната рамка е в размер на 9 456 684 лв. Общината ще разчита за тази година на субсидия от централния бюджет със 104 364 лв. повече от 2016 г., или общо с преходния остатък приходите за делегирани от държавата дейности стават 4 302 915 лв.

Собствените приходи са определени на базата на постигнатите през последните години резултати и тенденции в тяхното развитие. Заложен е ръст от 102.7 % спрямо 2016 г., което означава, че общинската хазна от тях трябва да се напълни с 5 153 769 лв. В проекта на бюджета за 2017 г. най-голям ръст от 132% е заложен от данъка върху недвижимите имоти, тъй като е приета промяна от 1.2 той да стане на 1.5 на хиляда върху данъчната оценка на жилищните имоти, а на 2.4 на хиляда за нежилищните имоти. По-големият брой регистрирани превозни средства и по-добрата събираемост пък е предпоставка да се заложи близо 126% ръст на данъка върху тях. Основен дял в неданъчните приходи заемат общинските такси и очакваното попълнение на бюджета от тях е в размер на 617 561 лв. В разходната част за поредна година най-много пари са заделени за образованието – над 2 688 000 лв.

Кметът на общината представи за обсъждане инвестиционната програма за финансиране на капиталовите разходи. Годишната задача е за 2 197 133 лв., от които 1 177 100 лв. субсидия от републиканския бюджет, 52 000 лв. собствени бюджетни средства и 968 033 лв. преходен остатък и собствени средства на други бюджетни организации.

В инвестиционната програма са заложени близо 900 000 лв. за ремонт на улици в града и още над 420 000 лв. за ремонтиране на общински пътища между селата. За ремонта на дома за тъжни ритуали са заделени 70 000 лв. с идея той да започне да функционира в близко време, наложително е изграждане на площадка за строителни отпадъци поради закриването на депото в Елена. Предвидени са средства за проектиране и реконструкция на централния градски площад и благоустрояване на квартал „Север“. Очаква се общината да получи одобрение на две нейни проектни предложения с финансиране за близо 7 милиона лева, които засега не са включени в инвестиционната програма.

За 2017 година община Елена не предвижда поемане на дълг.

Мария СИМЕОНОВА

loading...

Коментари за "Въпреки студа и снега от близки и далечни села дойдоха за обсъждането на бюджет 2017 на Елена"

  • 11.01.2017 в 16:48

    Хората са газили сняг до кръста за да видят на общината бюджета :)))

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *