Ново предприятие за пране, почистване и гладене може да отвори врати в хотел "Есперанто" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Ново предприятие за пране, почистване и гладене може да отвори врати в хотел „Есперанто“

Публикувана на: 11.01.2017г. 99 прегледа

Инвестицията ще е за около 300 000 лв., ако на проекта се даде зелена светлина

Община Полски Тръмбеш подготвя проектно предложение, с което да кандидатства по процедура „Развитие на социалното предприемачество” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 2020 г., която на този етап обаче е замразена. С реализирането на проекта ще се създаде и развие общинско социално предприятие за предоставяне на професионални услуги за пране, почистване и гладене, което да комбинира подкрепящи услуги и заетост за лица в неравностойно положение на пазара на труда и в риск от социална изолация. Така ще се постигне ефективно съчетание на икономически и социални цели, като едновременно със запълването на съществуващата пазарна ниша от услуги за професионално пране и почистване ще се постигне подкрепена заетост за хора с увреждания, самотни родители на деца до 5 години и безработни над 50-годишна възраст.

]В случай на одобрение на проекта се предвижда да се ремонтират и оборудват помещения в хотел „Есперанто” в Полски Тръмбеш, в които да се разположи общинското предприятие. Средствата за ремонт и закупуване на оборудването, както и за заплати на персонала до 12 месеца, ще се покрият на 100% по проекта.

Така жителите на общината може да се сдобият с ценни услуги, които сега не се предлагат.

Намерението е обществената пералня да предлага услугите на място, както и доставка от и до жилището на клиента .Също така се предвижда предоставяне на услугите на общинското предприятие на потребителите на Домашен социален патронажПолски Тръмбеш, като по този начин ще се гарантира социалният ефект за наличие на достъпни социални услуги за 270 възрастни хора. Общинското предприятие ще предлага и дейности като поддържане на хигиена в домашна среда на лица, които имат затруднения да извършват това самостоятелно.

В рамките на тази дейност се предвижда прилагане на дейности, които да осигурят подходяща нагласа на лицата, които ще бъдат включени в подкрепена заетост, както и работна атмосфера, насърчаваща трудова интеграция, в съчетание с активна подкрепа за личностно израстване и участие в колектива чрез организиране на свободното време и времето за почивка. Новонаетите ще минат мотивационно обучение и инструктаж по безопасни условия на труд.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *