Търновка обедини 98 000 почитатели на готвенето в кулинарна група | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновка обедини 98 000 почитатели на готвенето в кулинарна група

Публикувана на: 11.01.2017г. 876 прегледа

В блога на Ваня Джорджевич са публикувани над 700 рецепти

БЛИЗО 98 000 ДУШИ УСПЯ ДА СЪБЕРЕ В КУЛИНАРНАТА СИ ГРУПА ТЪРНОВКАТА ВАНЯ ДЖОРДЖЕВИЧ, КОЯТО ОТ ГОДИНИ ЖИВЕЕ В АВСТРИЯ. Любовта й към готвенето и най-вече към тестените вкусотии, които прави, бързо набират популярност във виртуалното пространство. В групата й „В моята кухня” във Фейсбук хора от различни кътчета на страната и отвъд пределите й обменят опит, идеи и съвети помежду си. Групата се радва на голяма популярност и ежедневно членовете й се увеличават, водени от една обща страст – готвенето. В нея могат да се открият рецепти за вкусни баници, питки, десерти, торти и всякакви вкусотии от тесто. Освен групата в социалната мрежа сръчната търновка има и блог – http://svanya.blogspot.bg/, който създава преди две години и се следи от над 3600 души от различни държави. В него има публикувани над 700 рецепти, а за улеснение на „читателите” има и снимки на отделните стъпки в приготвянето им.

Ваня Джорджевич е родом от Велико Търново, където завършва сегашната Професионална гимназия по моден дизайн. След като се дипломира, започва работа в местна шивашка фирма. Работи в нея 4 години, след което решава да си потърси късмета в чужбина и едва 22-годишна заминава за Виена при своя приятелка. Започва работа в турска фурна, а по-късно в сръбски ресторант, в който научава някои от тънкостите в готвенето. „В него научих много неща и всъщност там се роди любовта ми към тестото. Някои от уменията усвоих в турската фурна, но техните тестени изделия не ми допадат толкова много, защото използват много подправки, някои от които са непознати и нетипични за нас. Докато сръбската кухня и рецепти са много по-близки до нашата и като вкус, и като традиции“, разказва Ваня. Междувременно се запознава със съпруга си Горан, който е сърбин, но от години живее в Австрия. Двамата създават семейство, а Ваня признава, че след появата на сина им решава, че работата в ресторанта е твърде ангажираща, и се отдава на кулинарното си хоби. Идеята за създаването на блога й се родила случайно, когато нейна приятелка я помолила за съдействие в издирването на една рецепта. Докато я търсела сред множеството рецепти, които вече имала, й хрумнало да ги обедини в блог, където да споделя приготвените от нея неща. За две години публикува в него 700 рецепти, всяка от които задъжително е изпробвана, а някои от тях се приготвят многократно в дома й. След това се появява и групата във Фейсбук. Сред любимите неща в семейството са сладките изделия и питките, които задължително приготвя през почивните дни. В приготвянето на някои от рецептите Ваня използва наученото от нейните майка, баба и прабаба. „Както всяко момиче, и аз обичах да съм покрай тях в кухнята и заедно запретвахме ръкави. От тях научих много неща, които трябва да умее всяка жена в кухнята”, споделя 34-годишната търновка.

През седмицата Ваня работи в детски магазин и въпреки домашните задължения успява да отдели време и за своите онлайн приятели. Сама си прави и снимките, които публикува в блога и групата. Разказва, че от компютъра у дома следи посещенията на своите публикации и освен последователите от България Ваня има ежедневни посещения на страницата си и от Англия, Испания и Италия, а напоследък голям интерес има и от Русия. Покрай хобито си Ваня успява да впечатли с рецептите си и своите приятели във Виена. Традиционната баница с късмети е може би сред фаворитите на австрийците, както и памук кифличките, които прави. За разлика от България, сладките изкушения за децата са позволени само в определен ден от седмицата.

„Синът ни е второкласник, като в началото на учебната година всеки родител получава списък с храните, които са позволени на децата да носят в училище. Сладко например могат да ядат само в петък, а през останалите дни е забранено. Закуските на децата са здравословни, предлагат им черен хляб, набляга се много на плодовете и зеленчуците. А десертите са обикновено плод или някакво зърнено блокче”, разказва търновката.

Покрай кулинарните си увлечения Ваня Джорджевич издава книга с известната кърджалийска кулинарка Росица Генчева, наречена „777 рецепти от близо и далеч”. Идеята за нея се ражда по време на една от срещите на двете майсторки в кухнята, а през 2015 г. излиза от печат. В нея са включени салати, супия, ястия, предястия, десерти, рецепти от чужди кухни и интересни тестени специалитети. Съвместният им проект се радва на голям интерес, а от книгата са продадени над 4 хиляди бройки.

Весела БАЙЧЕВА

Снимка: личен архив

 

loading...

Коментари за "Търновка обедини 98 000 почитатели на готвенето в кулинарна група"

  • 11.01.2017 в 13:01

    Уважаема редакция, кога ще осъзнаете, че ако публикувате линкове към ресурсите които споменавате ще доведе до по-доволни клиенти и до по-добър рейтинг на страницата ви?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *