Търновският музей дигитализира 100 000 снимки, картички, негативи и диапозитиви | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновският музей дигитализира 100 000 снимки, картички, негативи и диапозитиви

Публикувана на: 11.01.2017г. 157 прегледа

Студенти от ВТУ помагат да се запази богатството, оцеляло през годините

ОКОЛО 100 000 СНИМКИ, КАРТИЧКИ, ДИАПОЗИТИВИ И НЕГАТИВИ, КОИТО СА ДВИЖИМИ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА, ДИГИТАЛИЗИРА РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. За около месец екипът на IT специалиста Илиян Петракиев е успял да направи повече от 5700 файла. „Това не са точно 5700 снимки и картички, защото сканираме не само лицата им, а и гърбовете, които много често са по-интересни, защото на тях има послания, имена, печати, знаци на фотографите, които са правили снимките. Сканираме ги във вида, в който са запазени, включително и с пораженията, нанесени им от времето“, обяснява процедурата Наталия Борисова, помощник-реставратор в музея. И допълва, че засега се обработват снимките в нормални размери. Тези, които са по-големи и не могат да бъдат събрани в скенера, ще трябва първо да бъдат снимани и след това дигитализирани.

„Преди около десетина години стана актуален проблемът с дигитализацията на движимите паметници на културата. Тогава Министерството на културата даде пари на музеите за закупуване на техника. Идеята беше всеки музей да дигитализира своето богатство и всичко това да бъде качено в общ сървър, до който достъп да имат културното министерство и Агенция „Митници“. Но се смени правителството и идеята увисна във въздуха. Техниката остаря и се амортизира и всеки музей остана да се спасява както може сам“, разказва предисторията на проекта Илиян Петракиев. След това припомня, че преди две години, когато съществувала програмата за студентски практики, Регионалният исторически музей работил по нея със студенти и така се появил съвместен продукт – туристически софтуер на два езика за Археологическия музей и музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Миналата година Министерството на образованието отворило отново програмата си за студентски практики и търновската институция решила да се възползва и така да осигури и стаж на още млади хора. Мариета Стойкова, която учи история и археология, Мирян Пантелеев, който е археолог, и Петя Стоева и Юлия Исаева, студенти по информационни технологии и информатика, са първите възпитаници на ВТУ „Св. св. Кирил и Методи“, започнали работа по проекта за дигитализация. До края на годината в екипа ще влязат още осем момичета и момчета.

НА ПОВЕЧЕ ОТ 100 Г. СА НАЙ-СТАРИТЕ КАРТИЧКИ, СНИМКИ И НЕГАТИВИ, КОИТО МУЗЕЯТ СЪХРАНЯВА ВЪВ ФОНДОВЕТЕ СИ. Сред тях има кадри на Старо Търново, на събития, случили се в града, портрети… Институцията притежава военни кадри на руския фотограф Симеон Абрамович Стояновский и дори цяла еротична колекция, която е била притежание на Тодор Тодоров от квартал „Асенов“.

„Тези снимки са всъщност военни картички и са началото на еротичната фотография. Изобразяват голи женски и мъжки тела и сюжети с тях. Изключително са интересни, защото върху тях има цензурен печат. Навремето всяка рота си е имала цензор, през когото е минавала цялата кореспонденция от и към войниците. Той е удрял печат, преди писмата да стигнат до момчетата. И тези печати са били слагани директно върху картичките, защото в онези години хората не са ползвали пликове. Нямало е смисъл просто. Цензорът така или иначе е щял да скъса плика и да види съдържанието. Така се пращали директно картичките“, разказва Илиян Петракиев и признава, че тази колекция от еротични военни картички му е сред любимите.

Снимките на руския военен фотограф Симеон Стояновский пък са особено любопитни за Наталия, която е фотограф. Когато за първи път видяла кадрите, тя толкова се впечатлила, че започнала да търси информация за живота на фотографа. „Той е загинал само на 27 г. Попаднали са на мина във Виена и така твърде рано е приключил животът му. Ние пазим невероятни кадри от бойни действия, от живота и битието на войниците, има снимки на пленени бойци. Този фотограф е снимал през Втората световна война и е бил и кинооператор. Хубавото е, че имаме на снимки и него самия в моменти на работа“, обяснява Наталия Борисова.

Тя казва още, че особен интерес предизвикват печатите на старите фотографи. Техните печати са били толкова красиви, че приличат на истинско произведение на изкуството. Нямат нищо общо със съвременните емблеми, освен това са релефни.

Картички за различни празници, рождени и имени дни, ошарени с всякакви любовни обяснение и молби „не ме забравяй“, „прости ми“, „дай ми шанс“ дигитализират момчетата и момичетата, които работят с Илиян Петракиев и Наталия Борисова. Тяхната цел е да архивират всички кадри на хартия, защото с времето хартията се амортизира, негативите и диапозитивите, да ги опишат, систематизират и превърнат в съвременен архив. „Нашата цел е да създадем и наш собствен софтуер. После се надявам да успеем да дигитализираме и инвентарните книги, които са огромно богатство. Те съдържат информация за всеки предмет, който музеят притежава. Как е постъпил при нас, от кого, кога и подробно описание на предмета“, допълва Илиян Петракиев. Младите му колеги признават, че биха искали да сканират и с 3D скенер недвижимите паметници на културата.

С НАБИРАНЕ НА ИНВЕНТАРНИТЕ КНИГИ НА ОТДЕЛ „АРХЕОЛОГИЯ“ СЕ ЗАНИМАВАТ СТУДЕНТИТЕ, ЧИИТО МЕНТОР Е УРЕДНИКЪТ СТОЯН МИХАЙЛОВ. „Ние притежаваме четири колекции – средновековна, праисторическа, нумизматика и античност, и цялото това богатство е описано в 20 инвентарни книги. В момента те са в ръкописен вариант, но сме започнали да ги набираме, за да станат по-лесни за ползване“, обяснява Стоян Михайлов. С него работят двама студенти – Светослав Георгиев, четвъртокурсник в специалност „История“, и Яна Матеева, която е трети курс археология. До края на годината към екипа ще се присъединят още двама възпитаници на ВТУ.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимките са предоставени от Регионален исторически музей – В. Търново.

loading...

Коментари за "Търновският музей дигитализира 100 000 снимки, картички, негативи и диапозитиви"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>