Търновският пазар опустя заради студа, престрашиха се само четири цветарки | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновският пазар опустя заради студа, престрашиха се само четири цветарки

Публикувана на: 11.01.2017г. 148 прегледа

ЗАРАДИ НИСКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ КООПЕРАТИВНИЯТ ПАЗАР ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОПУСТЯ ОЩЕ ОТ ПЕТЪК. Търговците зарязаха сергиите, защото, освен че нямат клиенти, заради студа стоката измръзва и затова е прибрана. Единствените ентусиасти на пазара във вчерашния ден бяха четирите продавачки на цветя. Това, което ги спасява от студа навън, са дебелите найлони, с които е закрито пространството около цветарските сергии. „Може разликата с външните температури да е с 1 – 2 градуса, но за нас и това има значение. Единственото спасение са дебелите дрехи. Днес съм се облякла с няколко чифта панталони, чорапи, иначе няма как да издържим в студа”, разказа Маргарита Георгиева, която работи на открито вече 15 години. Вчерашния ден беше успяла да направи оборот, но не толкова успешен се оказа денят за нейна колежка, която беше изкарала едва 3 лв.

Маргарита разказа за млад мъж, който решил да закупи цвете от всяка от жените, принудени да изкарват прехраната си навън.

На топло са единствено цветята, които са старателно завити с найлон и се отопляват на газ, който поддържа постоянна температура да не измръзнат. За продавачките на цветя има печка, която обаче гори по 1,7 л нафта на час и затова не я включват, защото не могат да изкарат пари само за нея, а още по-малко за себе си. Всяка от тях се спасява както може. С дебели дрехи, топли напитки или с термофори, които слагат в джобовете, за да им топлят ръцете. Побългарен вариант са пластмасовите бутилки, които пълнят с гореща вода, за да се сгреят.

„Не се топля с нищо, освен с настроение. Да работиш при минусови температури, е също толкова трудно, колкото при 40 градуса”, категорична е Венета, която от 22 години продава вестници в центъра на Велико Търново. Всяка сутрин работният й ден започва по тъмно. В 6,30 вече е на линия и стои навън докъм 15,30 – 16,00 часа. Термофорите, които има, й помагат само за десетина минути, след това не помагат. А най-студената зима, която Венета помни, е отпреди 7 – 8 години, когато живакът в старата столица падна до минус 28 градуса. За това и вчерашните минус 10 градуса не изплашиха нито нея, нито колегите й от пазара.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Коментари за "Търновският пазар опустя заради студа, престрашиха се само четири цветарки"

  • 11.01.2017 в 14:11

    Общинарите ни как не разбраха,че не може да претендираме за Европейска столица на културата или пък най-добър град за живеене, с подобно изчадие наречено пазар.В Европа градските пазари за гордостта на всеки град и забележителност. Всеки поне малко уважаващ себе си човек не би припарил на този пазар.Изгнили ламарини,мръсотия,полусрутени сергии – наследство от комунизма,какво да може да те привлече на този пазар. Сергийте неугледни, кантарите с които се мери стоката 99% манипулирани. Стоката уж родно производство, а в действителност прекупена от борсите,внесена от вън.За цените да не говорим.Вина имат всички! И търговците и управниците! Направете го този пазар закрит, с отопление, с красиво подредени маси! Ама нали като няма да има кражба от кацата с меда не е интересно!

    Отговор
  • 11.01.2017 в 15:17

    Напълно съм съгласна с мнението по-горе…Нали преди години идеята беше да се направи модерен пазар, а то какво – поредната измишльотина на властта…кому бяха нужни магазините за промишлени стоки, а истински пазар няма…Не е нужно да ходят из Европа – в България има приказни пазари – Кърджали, Сливен, Стара Загора…нямам думи-срам ме е

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *